RIJSWIJK - In 26 Nederlandse gemeenten, waaronder Den Bosch en Maastricht was de uitslag van de Europese verkiezingen vrijdagochtend nog niet bekend.

Ook kleine gemeenten zoals Tynaarlo in Drenthe en Oosterhout in Noord-Brabant waren nog niet klaar.

Een woordvoerster van het Ministerie van Binnenlandse zaken bevestigde vrijdag dat de omschakeling van het stemmen per computer naar het rode potlood voor de vertraging zorgt.

''Vanzelfsprekend is dat de oorzaak. Toen er met stemcomputers gestemd werd had geen enkele gemeente vertraging'', aldus de woordvoerster.

Waarom de ene gemeente de stemmen al geteld heeft en de ander niet kon de woordvoerster niet zeggen. ''Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf.''

Zeist

In Zeist zijn medewerkers tot half vier 's nachts bezig geweest met het tellen van de stemmen.

Het handmatig tellen van ingevulde formulieren die telkens opengevouwen moeten worden kostte volgens een woordvoerster veel meer tijd dan verwacht.

Tellen

Andere gemeenten klagen over de administratieve handelingen na het tellen van de formulieren.

Het proces-verbaal, een formulier dat stembureaumedewerkers achteraf moeten invullen, bleek ingewikkeld en leidde in Den Bosch tot fouten, waardoor in een van de stembureaus vrijdagochtend zelfs een hertelling plaatsvindt. ''We spelen het liever op safe'', zei een woordvoerder.

Maastricht

Maastricht erkent zich te hebben verkeken op het arbeidsintensieve proces. Donderdagnacht om kwart over twee staakten de medewerkers het tellen.

Toen waren volgens een woordvoerster van de gemeente in dertig van de 57 stembureaus de stemmen geteld. Vrijdagochtend hervatte de gemeente het werk. ''We weten nu dat we bij de gemeenteraadsverkiezingen veel meer mensen nodig hebben voor het tellen.

Des te meer omdat we dan een hogere opkomst verwachten'', aldus de woordvoerster. De uitslag van Maastricht wordt om uiterlijk twaalf uur vrijdagmiddag verwacht.