PRAAG/DUBLIN - De Europese verkiezingen gaan vrijdag verder in twee landen. De inwoners van Tsjechië en Ierland kunnen dan hun vertegenwoordigers in Brussel en Straatsburg kiezen.

In Tsjechië worden 22 zetels verdeeld, in Ierland twaalf. De stembusgang in Tsjechië duurt twee dagen. Het is het sluitstuk van het roerige EU-voorzitterschap van het land.

Het halve jaar dat Praag aan het Europese roer stond, werd overschaduwd door politieke strubbelingen. Eind maart bood premier Mirek Topolánek zijn ontslag aan, nadat het parlement een motie van wantrouwen had aangenomen. Een zakenkabinet bestuurt het land tot nieuwe parlementsverkiezingen in oktober.

Afkeer

In de peilingen stevent de centrumrechtse Democratische Burgerpartij (ODS) van president Václav Klaus af op een ruime overwinning. Klaus grijpt elke gelegenheid aan om zijn afkeer van Europa te laten blijken.

Zo weigerde hij bij een bezoek van Europarlementariërs aan Praag een Europese vlag als geschenk te aanvaarden. Bovendien wil hij het door het parlement goedgekeurde Verdrag van Lissabon niet ondertekenen.

Referendum

Ook in Ierland staat de twijfel aan Europa centraal. Een jaar geleden wezen de Ieren in een referendum het Verdrag van Lissabon af. In het najaar volgt een tweede volksraadpleging. De Europese verkiezingen van vrijdag laten zien hoe groot de steun onder de bevolking voor de EU nu is.