DEN HAAG - De lijsttrekkers Hans van Baalen (VVD) en Wim van de Camp (CDA) zijn het bekendst bij de Nederlandse kiezer. Ruim 40 procent kent de VVD'er, bij Van de Camp is dat bijna 40 procent.

Dat blijkt uit kiezersonderzoek door het bureau Synovate in opdracht van ANP en NOS. PvdA-lijsttrekker Thijs Berman is er niet in geslaagd om zich in de kijker te spelen. Zestien procent kent hem, een procent meer dan PVV-lijsttrekker Barry Madlener.

Sophie in 't Veld van D66 bleek in het onderzoek bekend bij 24 procent van de kiezers.

Cijfer

Bureau Synovate onderzocht daarnaast welk cijfer de kiezers het Europees Parlement geven voor het functioneren van de afgelopen vijf jaar, wat uitkomt op een 5,1.

Mannen zijn nog iets negatiever dan vrouwen. Mannen geven gemiddeld een 5,0 en vrouwen een 5,3. Hoe lager de opleiding van de ondervraagden, hoe negatiever de mening over het Europees Parlement.

PVV

De kiezers van de eurokritische PVV geven het Europarlement het laagste cijfer: een 4,6. De aanhang van CDA en PvdA zijn met een 6,1 het positiefst over het parlement.

Het onderzoek toont ook dat een meerderheid van de ondervraagden zich interesseert in Europa: 47 procent zegt enigszins geïnteresseerd te zijn en 6 procent zelfs sterk geïnteresseerd. Daarentegen kan 46 procent het niets schelen.