DEN HAAG - ''Eindelijk is er na Fortuyn weer hoop voor het volk.'' PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman reageerde opgetogen toen hij de voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen donderdagavond hoorde. De PVV komt daarin vanuit het niets op vier zetels in het Europees Parlement.

Op de uitslagenavond van de PVV brak geregeld groot gejuich uit toen de cijfers binnenkwamen. In het café aan het plein bij het gebouw van de Tweede Kamer hing een opgewonden sfeer.

Ontwaakt

''Nederland ontwaakt. Daar ben ik heel blij mee'', zei Brinkman, die zijn partijgenoten om de nek vloog toen hij de uitslagen hoorde. Zijn collega Sietse Fritsma gaf direct een duiding aan de cijfers: ''Mensen willen minder regels, minder Europa. Natuurlijk is dit voor een deel een afrekening met het kabinet. Dit geeft aan hoe hard de PVV-aanpak nodig is.''

Richard de Mos, die nu nog beleidsmedewerker van de PVV-fractie is, kreeg felicitaties. De vroegere onderwijzer en directeur van een basisschool begint dankzij de uitslag van de verkiezingen aan een nieuwe carrière: hij volgt Madlener op als Tweede Kamerlid.