DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het ''fantastisch'' dat zijn partij volgens de voorlopige uitslag vanuit het niets vier zetels krijgt in het Europees Parlement. ''Dit is de dag dat de PVV definitief is doorgebroken'', zei hij in een eerste reactie.

''De voorlopige uitslagen zijn ge-wel-dig. Ik kan niet anders zeggen'', zei Wilders in een toespraak tot zijn achterban. Het resultaat is volgens hem goed voor alle mensen die genoeg hebben van de ''superstaat Europa'' en ''van dit kabinet van Bos en Balkenende''.

''Dit is een dag van hoop op een beter en ander Nederland.'' De PVV is op basis van de uitslagen de tweede partij van Nederland, stelde Wilders in een café in Den Haag.

''Heel veel Nederlandse kiezers zijn vandaag door het linkse cordon sanitaire gebroken. De kiezer heeft altijd gelijk: sluit de PVV niet uit.''

Hoge kosten

Wilders hekelde de hoge kosten van de Europese Unie, de bevoegdheden die Europa naar zich toetrekt en de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Hij sprak over 'Eurabië'.

''Wij zeiden vanavond nee daartegen. Dit is goed voor Nederland. Nu nog het vertrek van het kabinet'', zei de PVV-voorman, waarmee hij luid applaus en gejoel oogste.

Nog groter

Volgens Wilders is dit nog maar het begin. ''We worden nog veel en veel groter'', voorspelde hij. ''Ik kan niet wachten op de volgende landelijke verkiezingen.''

De PVV gaat knokken om geld en bevoegdheden uit Brussel terug te krijgen en partijen uit de EU te krijgen, aldus Wilders.

Hij vindt het verder ''hartstikke mooi'' dat de PVV groter is geworden dan de VVD. Dat had hij begin van de week al voorspeld op een bijeenkomst van zijn partij in Rotterdam.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen