DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer was donderdag niet verrast door de prognose van de verkiezingsuitslag. Ze feliciteerde de PVV van Geert Wilders en stak vervolgens de hand in eigen boezem.

"Ik vind het feit dat de PVV zo gewonnen heeft een signaal dat veel mensen onzeker zijn en zorgen hebben. Daaruit blijkt dat wij onvoldoende in staat zijn geweest om onzekerheid weg te nemen. Dat is een aansporing om het beter te doen.''

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen had het verlies voor de Europese verkiezingen wel een beetje verwacht. ''We gingen uit van een resultaat van vier à vijf zetels.''

PvdA-leider Wouter Bos zei in een reactie op het verlies van zijn eigen partij dat ''we allemaal huiswerk hebben meegekregen over onze boodschap, over onze campagne, en waarom we daarmee de mensen niet overtuigd hebben.''

PVV

PVV-leider Geert Wilders vindt het "fantastisch'' dat zijn partij volgens de voorlopige uitslag vanuit het niets vier zetels krijgt in het Europees Parlement. "Dit is de dag dat de PVV definitief is doorgebroken'', zei hij donderdagavond.

''Dit is hoopgevend. Dit vind ik echt prachtig, ik had op drie zetels gerekend'', zei Tweede Kamerlid Sietse Fritsma. ''Mensen willen minder regels, minder Europa. Natuurlijk is dit voor een deel een afrekening met het kabinet. Dit geeft aan hoe hard de PVV-aanpak nodig is'', zei Fritsma.

CDA

CDA-lijsttrekker Wim van de Camp is blij dat zijn partij de grootste blijft en hij hoopt nog een zesde zetel te kunnen binnenslepen. Hij zei dat donderdagavond in een eerste reactie op de prognose van de uitslag van de Europese verkiezingen. Van de Camp noemde het opvallend dat de partijen die een anti-campagne (PVV) en een pro-campagne (D66) voerden, hebben gewonnen. ''Het CDA staat daar als stabiele partij tussen.''

Premier Jan Peter Balkenende toonde zich tevreden dat meer mensen dan vijf jaar geleden hun stem hebben uitgebracht voor het Europees Parlement.

D66

Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 vindt het ''fantastisch'' dat zijn partij flink heeft gewonnen.''Een verdubbeling was onze missie. Fantastisch dat D66 weer terug is'', zei Van der Ham.

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat van de 25 zetels voor Nederland er maar acht terechtkomen bij het 'nee-kamp'. ''Dat is de grote winst voor Europa vandaag.''

VVD

VD-lijsttrekker Hans van Baalen beschouwt de drie zetels voor zijn partij als een grote prestatie. ''De VVD is terug'', oordeelde Van Baalen donderdag na het zien van de eerste prognose.'' We zijn terug en gaan naar boven. We kunnen aan de slag."

GroenLinks

GroenLinks is dolblij met het behoud van de twee zetels in de voorlopige prognose. ''Dit kan niet meer stuk. We zijn heel blij. GroenLinks heeft heel duidelijk een eigen boodschap laten horen in de campagne'', zegt het nieuwe Europarlementslid Bas Eickhout, de nummer twee achter lijsttrekker Judith Sargentini.

PvdD

Marianne Thieme is blij dat haar Partij voor de Dieren (PvdD) donderdag 3,8 procent van de stemmen heeft gehaald. De partij haalt daarmee echter geen zetel in het Europees Parlement. De partijleidster benadrukte dat 3,8 procent wel een equivalent is voor zes zetels in de Tweede Kamer. Dat is een verdrievoudiging van het aantal nu in de Kamer, aldus Thieme.

SP

Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP, is blij met de voorlopige prognose dat de partij twee zetels heeft. ''We houden hetzelfde aantal zetels, maar het percentage is hoger. We hebben dus gewonnen. Da's mooi.'' Kant feliciteerde ook de PVV met de goede uitslag. ''Ze hebben de wind in de zeilen. Ik feliciteer hen met de uitslag.''

ChristenUnie

ChristenUnie en SGP zijn erg opgelucht over de prognose van de uitslag van de EU-verkiezing. ''Ik denk dat we een goede campagne hebben gevoerd. En daarnaast zie ik het als steun voor onze deelname aan het kabinet", zegt lijsttrekker Peter van Dalen (ChristenUnie) in een eerste reactie.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen

Uitslag verkiezingen EU