AMSTERDAM - De PVV de Partij voor de Dieren knokken om de laatste restzetel, die voor de PvdA definitief verloren lijkt te gaan.

Op het ene moment is de zetel voor de PVV van Geert Wilders en wordt die partij even groot als het CDA, op het andere moment valt de restzetel toe aan de Partij voor de Dieren en blijft de PVV steken op vier zetels.

Dat blijkt uit de ANP-prognoses voor de einduitslag, gebaseerd op ruim een kwart van de getelde stemmen.

De PvdA verliest zeer waarschijnlijk dus nog een extra zetel en komt op drie, terwijl ze zeven zetels hadden. De partij is daarmee de grote verliezer.

PvdA-leider Wouter Bos kon nog niet de vinger op de zere plek leggen. Hij kondigde een kritisch onderzoek aan naar het verlies.

Prognoses

Het stemmingsbeeld is betrouwbaar door de verdeling over het land en doordat er gemeenten in zitten die in het verleden exemplarisch bleken voor de landelijke uitslag.

Bij 26,9 procent van de getelde stemmen staat het CDA op vijf zetels, de PVV op vier, de PvdA op drie, de VVD en D66 elk op drie, GroenLinks, SP en ChristenUnie/SGP op twee en de Partij voor de Dieren op één.

PVV

Op de uitslagenavond van de PVV in Den Haag brak groot gejuich uit toen de voorlopige uitslagen binnenkwamen. Daarin komt de PVV uit het niets uit op vier zetels in het Europees Parlement.

De partij haalde volgens de definitieve prognose 15,3 procent van de stemmen. Dat betekent dat vijftien op de honderd stemmers voor de PVV kozen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 stemden zes op de honderd kiezers voor Wilders, die toen in een keer met negen zetels in de Kamer kwam.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren (PvdD) leek op basis van prognoses, de kiesdrempel niet te halen. Inmiddels staat de partij, nadat 22 procent van de stemmen zijn geteld, nipt op 1 zetel.

Marianne Thieme liet echter weten optimistisch te zijn. "We zitten op 3,8 procent. Dat is al bijna genoeg voor een zetel. Laten we vooral de uitslag in Amsterdam even afwachten."

Opkomst

De opkomst bij de Europese verkiezingen komt volgens de laatste prognose uit op 40 procent. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als vijf jaar geleden.

De opkomst voor de Europese verkiezingen in Nederland vertoont hiermee een stijgende lijn. Na de 30,02 procent in 1999 kwam bij de vorige verkiezing in 2004 al 39,26 procent naar de stembus voor het Europees Parlement.

Lees hier alle politieke reacties
Bekijk de uitslagen per gemeente

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen

Uitslag verkiezingen EU