DEN HAAG - Kiezers die in hun gemeente in een willekeurig stembureau kunnen stemmen, lijken goed te weten dat ze zich moeten legitimeren. De legitimatieplicht loopt tot nu toe soepel, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement geldt voor het eerst in 352 gemeenten een legitimatieplicht, bedoeld om fraude te bestrijden.

Deze gemeenten doen mee aan een proef waarbij kiezers in de eigen gemeente in een stemlokaal naar keuze hun stem kunnen uitbrengen.

''Het is kennelijk goed doorgedruppeld dat mensen zich moeten legitimeren'', aldus de zegsman.

Paspoort

In gemeenten die niet aan het experiment meedoen, moeten kiezers alleen een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs laten zien als het stembureau daar expliciet om vraagt.

In de aanloop naar de verkiezingen bleek dat naar schatting 150.000 stemgerechtigden geen geldig legitimatiebewijs hebben.

Andere kiezer

Als ze toch willen stemmen, kunnen ze bij wijze van uitzondering desnoods nog in het stembureau een andere kiezer vragen voor hen te stemmen.

Het ministerie heeft niet de indruk dat dat vaak is gebeurd. Om de proef goed te kunnen evalueren, houden alle stembureaus bij hoeveel mensen zich zonder identiteitsbewijs melden.

Geen grote problemen

Het ministerie heeft een ''rustig beeld'' van het verloop van de verkiezingen. Van grote problemen is geen sprake.

Het opvallendste incident deed zich voor in de gemeente Nieuwegein, waar aan het begin in 29 van de 35 stemlokalen geen stembussen stonden. Een uur na opening van de lokalen waren de problemen verholpen.