RIJSWIJK - Een uur voor het sluiten van de stembureaus heeft 33 procent van de Nederlandse kiezers zijn stem uitgebracht bij de Europese verkiezingen.


Dat meldt onderzoeksbureau Synovate. Bij de vorige Europese verkiezingen was dit op hetzelfde tijdstip een percentage van 30 procent.

Vorig jaar kwam uiteindelijk 39,3 procent van de mensen stemmen.

Stemwijzer

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft inmiddels de stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) op internet geraadpleegd. Achtereenvolgens GroenLinks, D66 en PVV komen als meest geadviseerde partijen uit de bus.

De stembusgang loopt voor zover bekend rustig. Wel moesten in IJmuiden een basisschool en een stembureau ontruimd worden nadat een aantal kinderen tijdens de gymles onwel was geworden. Het stembureau was in de school ingericht.

De kinderen waren duizelig, hadden het benauwd en moesten hoesten. Ambulancemedewerkers onderzochten de kinderen, die daarna naar huis mochten. Waarvan de kinderen onwel werden, is niet bekend. Het stembureau in de school is later weer geopend.

Amsterdam

De opkomst  bedroeg in Amsterdam tegen het einde van de middag 19,76 procent. Dat maakte de gemeente bekend.

Bij de Europese verkiezingen in 2004 kwam het opkomstpercentage in de hoofdstad uiteindelijk uit op 36,15 procent.

In Nijmegen bedroeg de opkomst om 19.00 uur bijna 42 procent.

Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein maakte donderdag een valse start. In 29 van de 35 stemlokalen stonden geen stembussen.

Een uur na opening van de lokalen waren de problemen verholpen. Ongeveer driehonderd mensen konden niet stemmen op het moment dat zij dat wilden.

Ongeveer 13 miljoen Nederlanders mogen donderdag hun stem uitbrengen. Behalve de Nederlanders gaan ook de Britten naar de stembus. De komende dagen brengen ook de kiezers in de andere EU-lidstaten hun stem uit.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen