RIJSWIJK - De kans dat de opkomst voor de verkiezingen van het Europees Parlement donderdag uiteindelijk veel hoger uitvalt dan bij de vorige editie in 2004 lijkt niet groot..

Rond 14.00 uur hadden zo'n 2 miljoen Nederlanders de gang naar het stemlokaal gemaakt. Dat komt neer op een opkomstpercentage van 16. Vijf jaar geleden was dat rond hetzelfde tijdstip 15 procent.

Het onderzoeksbureau Synovate houdt voorlopig vast aan de verwachting dat de opkomst aan het einde van de verkiezingsdag uitkomt op hetzelfde niveau van vijf jaar geleden, toen 39,3 procent van de kiezers de gang naar de stembus maakte.

Steden

De opkomstpercentages in steden als Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Tilburg lijken goeddeels te passen in de landelijke trend die Synovate vaststelt.

Zo meldde Utrecht in de middag een opkomst van 13,4 procent, Tilburg zat rond één uur op 12,6 procent, in Rotterdam had rond het middaguur 10,5 procent van de kiezers gestemd.

Megawinkelcentrum

De inwoners van Tilburg stemmen donderdag ook over de komst van een megawinkelcentrum ten noorden van de stad.

De gemeente Nieuwegein maakt donderdag een valse start. Bij 29 van de 35 stemlokalen waren geen stembussen.

Een uur na opening van de lokalen waren de problemen verholpen. Ongeveer driehonderd mensen konden niet stemmen op het moment dat zij dat wilden.

Stemwijzer

Tienduizenden kiezers raadpleegden donderdag nog snel een stemwijzer op internet, alvorens het rode potlood ter hand te nemen in het stemhokje.