AMSTERDAM – De lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen zijn weinig hoopvol dat veel mensen een gang naar de stembus zullen wagen.

Geen enkele van de negen prominente partijen verwacht dat meer dan de helft van de kiesgerechtigden daadwerkelijk gaat stemmen.

De meest optimistische kandidaten zijn D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld en SP-lijsttrekker Dennis de Jong. Zij verwachten dat het opkomstpercentage tegen de 50 procent zal liggen.

Natasja Oerlemans is met 38 procent de meest pessimistische lijsttrekker.

Aandacht

Volgens Oerlemans heeft het niet aan de aandacht voor de verkiezingen gelegen. "Hulde aan de pers die tegen de stroom in opereert."

"Mensen zijn selectief in wat ze willen lezen. Zelf nu hoor ik van mensen dat ze niks over de verkiezingen hebben gehoord."

Hoger

Sophie in 't Veld gelooft helemaal niets van alle sombere peilingen. "Het percentage wordt zeker hoger", stelt ze. "Ik stond net te flyeren bij een stembureau en ik zag dat veel mensen voor het werk nog even gingen stemmen."

Volgens In 't Veld zal de grote aandacht voor de verkiezingen ervoor zorgen dat het opkomst hoger zal zijn dan mensen verwachten.

"Niet alleen waren er tv-debatten, maar ook bladen als Autoweek en Libelle besteedden er aandacht aan. En de milieu- en vakbeweging, mkb, enzovoorts."

Realistisch

GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini geeft toe dat haar verwachting van 40 procent niet optimistisch is, maar realistisch.

"De hele campagne ging over meer of minder Brussel", aldus Sargentini. "Als de meeste politici maar blijven zeggen dat ze Europa willen uithollen, moeten ze ook niet raar kijken dat mensen niet warm lopen om te gaan stemmen."

"Europolitici graven door het wegjagen van de kiezer hun eigen graf."

Tegenvallen

ChristenUnie-lijsttrekker Peter van Dalen assisteert donderdag bij een stembureau in zijn woonplaats Houten. Hij vindt de opkomst tegenvallen.

"Mijn inschatting is dat de opkomst rond de 40 procent zal zijn. Gisteren had ik nog 45 procent gezegd."

"Europa is voor veel mensen toch te ingewikkeld", verklaart Van Dalen. "En de onderwerpen zijn minder sexy dan die in Den Haag worden behandeld."

Van de Camp

CDA'er Wim van de Camp zet al de hele campagne in op een opkomst van 52 procent. "Maar nu lijkt 40 procent toch realistischer."

De VVD-lijsttrekker Hans van Baalen gaat met een verwachting van 44 procent op zijn gevoel af. "Ik kan het niet hardmaken, want ik weet het echt niet."

"Natuurlijk zijn er ook peilingen die uitgaan van 60 procent. Dat zou mooi zijn, maar dat gaat niet lukken."

Thijs Berman (PvdA) zet zijn geld op 46 procent, maar geeft aan dat het hem niet zou verbazen als toch meer dan de helft gaat stemmen.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen