AMSTERDAM – Minister Hirsch Ballin van Justitie wil dat Europa meer gebruikt maakt van teams van rechercheurs uit verschillende EU-lidstaten, zogeheten joint investigation teams.

Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.

Hirsch Ballin noemt de mensenhandel in Europa als voorbeeld van een terrein waar een joint investigation team goed kan worden ingezet.

"Hierbij worden meisjes uit de Oekraine gehaald en naar Bulgarije gebracht. Van daaruit komen ze via Duitsland naar Nederland."

"Dan is het heel handig als een team van Nederlandse, Duitse, Bulgaarse en andere rechercheurs aan de slag gaat."

Europese aanklager

Europol zorgt in de Europese Unie voor de uitwisseling van informatie tussen de rechercheurs van de verschillende lidstaten. De joint investigation teams moeten de grensoverschrijdende onderzoeken doen.

"Het bevoegd gezag blijft het land waar het onderzoek plaatsvindt. Tenslotte is er een officier van Justitie die de zaak in zijn land voor de rechter moet brengen."

"Voor bepaalde soorten criminaliteit is het mogelijk om met een Europese aanklager te gaan werken", aldus Hirsch Ballin.

Samenwerking

Eind 2007 maakten de Nederlandse en Bulgaarse justitie bekend de intentie te hebben om samen de mensenhandel tegen te gaan. Eind dit jaar wordt deze samenwerking concreet.

"Ik heb mijn Bulgaarse collega in 2007 aangeboden te helpen bij het opzetten van een expertisecentrum voor de aanpak van mensenhandel."

"Onze medewerkers zijn het afgelopen jaar bezig geweest met het uitwerken van dit voorstel en ik hoop dat we nog voor het eind van dit jaar aan de slag gaan."

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen