AMSTERDAM - De opkomst op de Amsterdamse stembureaus voor de Europese verkiezingen valt donderdagochtend niet tegen. Dat blijkt uit een ronde langs een aantal plekken in de stad.

Om 11.00 uur had 9 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht, meldt het onderzoeksbureau Synovate.

Bij de vorige Europese verkiezingen in 2004 lag het opkomstpercentage rond hetzelfde tijdstip eveneens op 9 procent.

Hetzelfde niveau

Synovate blijft vooralsnog bij de verwachting dat het opkomstpercentage uiteindelijk uitkomt op nagenoeg hetzelfde niveau als vijf jaar geleden, toen in totaal 39,3 procent van de kiezers stemde.

Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, in 2006, was het opkomstpercentage 80,4 procent.

Amsterdam-West

Op het stembureau bij speeltuin Nieuw Bos en Lommer in Amsterdam-West noemde een medewerker de opkomst rond half tien al "heel behoorlijk" en "hoger dan verwacht".

Daar kwamen om die tijd al meer dan honderd mensen hun stem uitbrengen.

Den Haag

In de Haagse stembureaus is het wat rustiger dan bij de vorige Europese verkiezingen. Rond 11 uur had 5,93 procent een stem uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen was dat rond dit tijdstip 6,22 procent.

Bij stembureau 517 in het Haagse stadhuis is er nog steeds veel aanloop. Voorzitter Frans van Eenennaam kon de drukte rond half tien niet geloven. Hij dacht toen dat al zeker 20 procent langs was gekomen. Dat blijkt toch anders te zijn.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders bracht ook zijn stem uit in het atrium van het Haagse stadhuis. "Dat zorgde voor drukte met veel media", aldus Van Eenennaam.

De voorzitter van het stembureau liet weten dat het stemmen met de rode potloodjes een stuk sneller gaat dan met één stemcomputer. "We hebben nu drie hokjes, normaal had je maar één machine. Dus eigenlijk is het wel handig om het potloodje weer te gebruiken."

Egyptische tempel

De mogelijkheid om te stemmen bij de Egyptische tempel in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, wordt met beide handen aangegrepen door de Leidenaren. Rond 10 uur in de ochtend waren ongeveer 150 mensen naar het museum gekomen om hun stem uit brengen.

Volgens een woordvoerster vinden veel mensen de locatie leuk en zijn zij ook verrast over de bijzondere stemplek. "Een aantal mensen vertelde speciaal naar het museum te zijn gekomen, terwijl op hun kaart een ander stembureau staat", aldus de zegsvrouw.

Opstartproblemen

In Nieuwegein waren er opstartproblemen. Op een aantal plekken waren er geen stembussen. "Als er geen stembus is, mag het stemlokaal niet open", aldus een medewerker van de gemeente.

Mensen die wilden stemmen, moesten daarom op een later tijdstip terugkomen. Rond half negen waren alle 35 stemlokalen in Nieuwegein geopend.

Bij welke stemlokalen en waarom het mis is gegaan, weet de gemeente nog niet. "We hebben nu nog geen inzicht in de processen. Belangrijk is dat nu iedereen kan stemmen", aldus de zegsvrouw.

Utrecht

De bouwvakkers die de weg voor Sporthal Hoograven in Utrecht bestraten, waren donderdag al verbaasd over extra drukte. "Gaan de mensen stemmen? Ik was al zo verbaasd dat ze zo snel in en uit liepen." De opkomst in stembureau 109 is redelijk.

"Er zijn nu 63 van de 1491 stemgerechtigden komen stemmen. Dat valt helemaal niet tegen voor de ochtend", aldus een lid van het stembureau.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen.