RIJSWIJK - Bijna 13 miljoen Nederlanders mochten donderdag vanaf half acht 's ochtends naar de stembus om een nieuw Europees Parlement uit te kiezen.

Om twee uur had 16 procent van de Nederlandse kiezers gestemd voor het Europees Parlement. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2004 was dat rond hetzelfde tijdstip 15 procent.

Onderzoeksbureau Synovate blijft vasthouden aan de verwachting dat de opkomst aan het einde van de verkiezingsdag uitkomt op het niveau van vijf jaar geleden, toen in totaal 39,3 procent van de kiezers de gang naar de stembus maakte.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) gaf donderdagochtend het goede voorbeeld door vroeg zijn stem uit te brengen. Ook vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) en vicepremier Wouter Bos (PvdA) waren er vroeg bij.

Potlood

Nieuw is dat heel Nederland weer het aloude rode potlood moet gebruiken, wegens het recente verbod op stemmachines.

De telling moet ook met de hand gebeuren, zodat veel uitslagen enkele uren later komen dan de sluiting van de stembureaus om 21 uur.

Groot-Brittannië

Nederland is samen met Groot-Brittannië het eerste van de 27 EU-landen dat nieuwe Europarlementariërs kiest.

De meeste landen stemmen op zondag. Totaal mag een recordaantal van 375 miljoen Europeanen een stem uitbrengen op het Europees Parlement.

Aruba

Voor het eerst mochten ook de inwoners van Aruba en de Antillen kiezen op het Europarlement. Dat gebeurde inmiddels per brief.

In totaal heeft een recordaantal van 40.000 briefstemmers zich geregistreerd, van wie de helft uit de Antillen en Aruba.

De Nederlandse lijsttrekkers hebben in de campagne volgens velen een ongekend aantal debatten en interviews gegeven. Zoveel zelfs, dat uit onderzoek inmiddels blijkt dat veel kijkers wegzappen als de EU-vlag in beeld komt.

Verkeer

De 25 gekozen Nederlanders in het Europarlement beslissen over regels voor verkeer, milieu, begroting en veel andere zaken. Hun macht neemt nog toe als het nieuwe EU-verdrag in werking treedt.

De volgende stemming voor het Europarlement is pas in 2014.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen.

Nederland stemt