HILVERSUM - Premier Jan Peter Balkenende voelt zich meer verwant aan Pim Fortuyn dan aan PVV-leider Geert Wilders. Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

Fortuyn, de LPF-voorman die in mei 2002 werd vermoord, was volgens Balkenende kritisch over de komst van buitenlanders. Maar degenen die hier waren, mochten van Fortuyn blijven. Hij was voor een generaal pardon.

"Dat zul je Wilders niet horen zeggen", zei de minister-president. Ook sprak Fortuyn volgens hem op een andere manier over waarden in de samenleving.

Hij wees op het belang van binding, terwijl Wilders "veel meer mensen tegenover elkaar plaatst" en zegt dat ze er eigenlijk niet bij horen.

Controversiële standpunten

Balkenende wees erop dat Wilders veel aandacht krijgt, af en toe controversiële standpunten inneemt en van de Europese verkiezingen ook een "politieke actie" maakt.

"Zo van: als je tegen het kabinet bent, moet je morgen stemmen. Het gaat morgen niet over het kabinet, maar over Europa", zei de premier aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Volgens hem zegt de PVV dat ze in het Europees Parlement gaan zitten om de zaak van binnenuit op te blazen. "Wat schiet je ermee op?"

Op de vraag of Balkenende met Wilders zou willen regeren, zei hij geen andere partijen uit te sluiten. "Maar ik zie grote problemen", voegde hij eraan toe.

Turkije

De PVV is tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Balkenende zei dat de onderhandelingen daarover met Turkije op een goede manier moeten worden vervolgd. Lidmaatschap is daarbij echter geen garantie.

Het land moet eerst aan allerlei eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van democratie en de bestrijding van corruptie. Volgens Balkenende zijn er nu al de nodige problemen in de onderhandelingen.

"Er moet nog heel veel worden besproken. Het lidmaatschap zal heel moeilijk worden. Maar er is ook iets anders. Turkije kan een brugfunctie vervullen richting de islamitische wereld. Binnen de NAVO speelt Turkije ook een belangrijke rol", zei de premier.