ROTTERDAM - Europa heeft een financiële supervisor nodig. Niet alleen om de financiële markten te controleren, maar om nieuwe normen te formuleren en een nieuwe ethiek.

Dat heeft voormalig premier van België Guy Verhofstadt woensdag in Rotterdam gezegd.

''Ik zie niet in waarom melkproducten, groenten en vlees wel op kwaliteit worden gecontroleerd en financiële producten niet.''

Verhofstadt deed zijn uitspraak tijdens de Mandevillelezing over de 'Verenigde Staten van Europa'. Hij werd onderscheiden door de stichting Bernard Mandeville wegens zijn grote maatschappelijke verdiensten.

Mandeville

De stichting is opgericht door de Rotterdamse universiteit en het bedrijfsleven in die stad. De Mandeville-onderscheiding behoort tot de hoogste academische prijzen in Europa.

Van de Europese plannen om de huidige economische recessie te bestrijden, heeft Verhofstadt geen hoge pet op.

''Het is niet meer dan de optelsom van de diverse nationale maatregelen, met een kleine inspanning van de Europese Commissie en de Europese Investeringbank. In totaal gaat het om amper 200 miljard euro. In de Verenigde Staten loopt het Obama-plan op tot 780 miljard dollar.''

Verdeeld

Verhofstadt vreest dat Europa momenteel te verdeeld is voor een gezamenlijke aanpak. Hij maakte een vergelijking met Japan, dat begin jaren negentig werd getroffen door een ernstige recessie en daar nog niet bovenop is.

Hij vindt dat de EU zo snel mogelijk euro-obligaties moet gaan uitgeven, omdat die zekerheid bieden.

Dehaene

Voor de Europese verkiezingen is Verhofstadt als lijsttrekker voor de liberale partij Open VLD in hevig gevecht met Jean-Luc Dehaene, zijn collega bij de christendemocratische CD&V, die de afgelopen vijf jaar al deel uitmaakte van het Europese parlement.

Dat de Belgische partijen twee ex-premiers afvaardigen geeft aan dat dat parlement daar meer status heeft dan in veel andere EU-landen.