AMSTERDAM – Minister Ab Klink van Volksgezondheid ziet geen heil in een Europese Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg IGZ. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.

“Het lijkt me veel te omslachtig om Europese normen te ontwikkelen en een inspectiedienst in te stellen.” De minister wijst erop dat alle lidstaten eigen toezicht hebben op hun zorgsysteem.

“Brussel heeft wel voorgesteld via een patiëntenrichtlijn grensoverschrijdend voor die veiligheid borg te staan, maar dat vinden wij iets te ver gaan.”

Zwarte lijst

Wel ziet Klink toekomst in een Europese zwarte lijst voor artsen en zorginstellingen. “Het moet voor patienten op internet inzichtelijk worden of tegen de behandelend arts op dat moment beroepsbeperkende maatregelen van kracht zijn.”

De minister wil zijn plan in juli tijdens de gezondheidsraad in Zweden voorstellen aan zijn Europese collega's. “Wat mij betreft gaan we er zo snel mogelijk mee beginnen.” In Nederland moeten de eerste zwarte lijsten dit najaar online staan.

Website

Op de Nederlandse website komen ongeveer 150 namen en adressen met informatie over lopende straffen. Patiënten komen niets te weten over oude tuchtmaatregelen of vonnissen tegen een arts.

Voor ziekenhuizen die een arts willen aannemen, is deze informatie wel beschikbaar. Ziekenhuizen in alle EU-landen moeten verplicht worden om verklaringen over slechte artsen af te geven aan een nieuwe werkgever van deze medicus, aldus Klink.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen