DEN HAAG - De Tweede Kamer wil weten waarom Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan donderdag niet op Kamp Holland kunnen stemmen.

Het parlement heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) en staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) op initiatief van D66 gevraagd nog voor woensdagavond tekst en uitleg te geven.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold had Van Middelkoop toegezegd er alles aan te doen om een stembus te plaatsen in Kamp Holland.

Juridische bezwaren

Dat stuitte echter op juridische bezwaren. Daardoor kunnen de militairen alleen via een volmacht of per brief een stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Dat meldde de minister de Kamer anderhalve maand geleden al.

Pechtold wil onder meer weten wat Van Middelkoop heeft gedaan om het juridische probleem op te lossen en hoeveel Nederlandse soldaten in Uruzgan zich als kiezer hebben geregistreerd.

Verleden

Bijleveld moet aangeven hoe Nederlandse militairen in het buitenland in het verleden konden stemmen.

Militairen op uitzending hebben net als alle andere Nederlanders in het buitenland altijd al op deze wijze gestemd en dat heeft nog nooit tot problemen geleid, aldus een woordvoerder van Defensie.

Logistiek

Afgezien van het feit dat het plaatsen van een stembus op Kamp Holland niet mag van de Kieswet, is het logistiek ook lastig om stembussen in Afghanistan te plaatsen.

Het gaat niet alleen om Kamp Holland. Er zijn nog twee andere, kleinere bases in Uruzgan en nog acht patrouilleposten in de provincie. Daarnaast zijn er nog Nederlandse militairen in Kandahar en in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Defensie

Defensie heeft in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement in de Defensiebladen uitgebreid aandacht besteed aan de manier waarop gestemd wordt.

Bovendien heeft de commandant van Kamp Holland de manschappen zelf uitgelegd hoe zij kunnen stemmen, aldus de woordvoerder.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen