AMSTERDAM - Een derde van de Nederlanders die donderdag gaan stemmen voor het Europees Parlement, weet nog niet naar welke partij zijn stem zal uitgaan.

Toch neemt de zekerheid van de stemkeuze toe, blijkt woensdag uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ook zeggen steeds meer Nederlanders de gang naar de stembus te maken.

Eerder in het onderzoek van het Center for Politics and Communication (CPC) gaf 32 procent van de ondervraagden aan te gaan stemmen, inmiddels gaat het om 41 procent. Van die groep heeft zestien procent nog geen idee op welke partij zal worden gestemd.

Twijfel

De overigen hebben wel een idee, maar een derde daarvan twijfelt in meer of mindere mate nog over de keuze, zegt Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie en directeur van het CPC.

"Zij hebben bijna een keuze gemaakt. Wel zien we dat het aandeel kiezers dat echt zeker is van hun keuze is toegenomen van 59 procent tot bijna twee derde. Dat betekent in campagnetermen dat er nog ruimte is om een derde van de kiezers over de streep te trekken."

Peilingen

Het CPC voerde tussen halverwege mei en begin juni dagelijks peilingen uit onder bijna zevenduizend respondenten. Daaruit blijkt dat de grote partijen elkaar nauwelijks ontwijken.

De PVV zou met veertien procent van de stemmen de winnaar worden, gevolgd door het CDA met dertien procent en de PvdA met twaalf procent. VVD en SP scoren beide tien procent.

"De opkomst is beslissend", zegt De Vreese. "Een hogere opkomst is gunstig voor eurokritische partijen als de PVV en de SP."