ROTTERDAM - Twee op de drie Nederlanders zegt donderdag te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat meldt het AD dinsdag na een peiling door onderzoeksbureau Survey Sampling International.

Het zou opmerkelijk zijn als deze voorspelling uit zou komen: in 2004 ging slechts 39 procent van de Nederlanders naar de stembus.

De peiling werd gehouden onder 837 mensen. Veel respondenten stellen te gaan stemmen omdat zij de inbreng van Nederland in Europa willen versterken.

Twee derde van de ondervraagden is bang dat Nederland te weinig in te brengen heeft tegen Europese grootmachten als Duitsland en Frankrijk.

Dolgelukkig

De Europese lijsttrekkers tonen zich in het AD gelukkig over de uitslag. ''Ik hoop dat het zo is'', reageert CDA-voorman Wim van de Camp. ''Ik zou er dolgelukkig zijn'', bekent VVD-lijsttrekker Hans van Baalen.

De peiling van het AD komt niet overeen met eerdere voorspellingen van Maurice de Hond. De enquêteur zei het afgelopen weekend te verwachten dat de opkomst bij de Europese verkiezingen tussen de 30 en 40 procent zal zijn.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen