ROTTERDAM - De PVV wordt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement groter dan de VVD. Dat voorspelde PVV-leider Geert Wilders maandagavond op een bijeenkomst van de partij in Rotterdam.

Hij richtte zich daarmee in het bijzonder tot een ''spion'' van de VVD die in de zaal zat. Wilders stapte in 2004 uit die partij.

De PVV doet voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Volgens Wilders is dit het moment om af te rekenen met de ''linkse elite'' in Nederland.

Hij riep z'n achterban op donderdag vooral te gaan stemmen en anderen ertoe te bewegen hetzelfde te doen. ''Thuisblijven is zwijgen. Het is nu of nooit. We kunnen dat linkse cordon sanitaire slopen'', aldus Wilders.

Corrupte staten

Wilders keerde zich in zijn toespraak tegen de ''islamitische invasie''. Hij noemde de SP en de PvdA partijen van ''Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht''.

De PVV vindt onder meer dat de Europese Unie (EU) veel te groot is en niet mag worden uitgebreid. Roemenië en Bulgarije moeten eruit, omdat dat ''corrupte staten'' zijn.

Turkije mag volgens de PVV nooit lid worden van de EU. ''We hebben genoeg islam in Europa, genoeg islam in Nederland, genoeg islam in Rotterdam'', stelde Europees lijsttrekker Barry Madlener.

Goede kandidaten

Wilders weet nog niet of hij volgend jaar in Rotterdam meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV heeft zich in de afgelopen tijd nadrukkelijk gericht op de Europese verkiezingen.

Wilders is ondertussen bezig goede kandidaten te zoeken voor een Rotterdamse afdeling. Hij wil het liefst mensen die hun wortels hebben in Rotterdam, zei hij na afloop van de partijbijeenkomst.

Migratie en criminaliteit zijn volgens Wilders de belangrijkste problemen in de Maasstad die moet worden aangepakt.

De Mos

Als de PVV in het Europees Parlement terecht komt, wordt Richard de Mos Tweede Kamerlid voor die partij. Hij volgt dan huidig Kamerlid Barry Madlener op, die Europees lijsttrekker voor de PVV is.

Dat kondigde PVV-leider Geert Wilders maandagavond aan op een partijbijeenkomst in Rotterdam. De Mos (33) is nu nog beleidsmedewerker onderwijs van de fractie. Hij was eerder onderwijzer en directeur van een basisschool in Den Haag.

De Mos zal zich in de Tweede Kamer vooral bezighouden met verkeer en waterstaat en het milieu. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 stond De Mos tiende op de kandidatenlijst van de PVV.