ASTEN - Het Nederlandse verbod om op zondag met reclamevliegtuigen te vliegen, moet volgens VVD-Europarlementslid Toine Manders snel verdwijnen.

''Totaal onzinnig en van de zotte. Je mag op zondag wel met een sportvliegtuigje allerlei capriolen uithalen maar niet met sleepreclame vliegen, ondanks gigantische investeringen om reclamevliegtuigen stiller te maken'', zei Manders maandag.

De Brabantse VVD'er ontdekte het verbod omdat hij zelf afgelopen zondag vijf reclamevliegtuigen wilde huren.

Hij wilde boven Nederland vliegen om kiezers te attenderen op de EU-verkiezingen donderdag. Dat mocht dus niet, wegens een Nederlandse wet die de zondagsrust moet bevorderen.

Rust

Manders bestrijdt dat reclametoestellen de rust verstoren. Reclametoestellen moeten toch al op grote hoogte vliegen (425 meter), terwijl rondvluchten slechts 150 meter boven de hoofden van de mensen mogen toeren.

Manders: ''Dit is oneerlijke concurrentie. Dit gaat ten koste van de werkgelegenheid. In andere Europese landen mag op zondag wel luchtreclame gemaakt worden.''

Manders, kandidaat bij de verkiezingen, zegt zich niet door het verbod te laten kisten. ''Geen vliegende kisten dus voor mij, dan maar weer de zeepkisten.''