HILVERSUM - De VVD wil de Europese landbouwsubsidies afschaffen en vervangen door nationale bijdragen. Lijsttrekker Hans van Baalen heeft dat zondag gezegd in een lijsttrekkersdebat op Radio 1, vooruitlopend op de verkiezing van het Europarlement donderdag.

CDA-leider Wim van de Camp noemde afschaffing onzin. ''Als Frankrijk de Franse boeren gaat subsidies en Nederland de Nederlandse boeren, is dat het einde van de gelijke Europese markt''.

PvdA-leider Thijs Berman zei dat Europa boeren hard nodig heeft. Hij is er wel voorstander van de subidies op een sociale manier te verminderen.

"De liberalen hebben dat in het Europarlement steeds tegengehouden. Ik ben blij dat Van Baalen zich nu aansluit bij de PvdA,'' aldus Berman.

Judith Sargentini (GroenLinks) wil de subsidies gebruiken om de landbouw milieuvriendelijker te maken. Ze wil vooral minder veehouderij, omdat vee erg veel uitstoot van broeikasgas CO2 veroorzaakt.

PVV

Van Baalen kreeg steun van de PVV en SP: ''Nederland betaalt het meest aan die gekke landbouwsubsidies, daar moeten we dus maar mee stoppen'', zei lijsttrekker Barry Madlener (PVV). ''Dat geld kunnen we beter geven aan de politie in Nederland in plaats van gekke windmolens van GroenLinks.''

Landbouw is het oudste en grootste onderdeel van het EU-beleid. Jaarlijks gaat er ruim 40 miljard euro naar boeren en plattelandsvoorzieningen.

Rutte

Van Baalen nam in het debat afstand van zijn fractievoorzitter Mark Rutte, die de EU-toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007 een fout had genoemd. Volgens Van Baalen was die toetreding goed voor de Nederlandse handel.

De VVD-voorman maakte verder een snerende opmerking over zijn nummer drie op de kandidatenlijst, Toine Manders. Die had vele Europese vlaggen uitgedeeld op scholen en gemeentehuizen om Europa bekender te maken. ''Ik hang alleen de Nederlandse vlag uit'', zei Van Baalen.