DEN HAAG - Bekende Nederlanders mengen zich in de campagnes voor het Europees Parlement. Zo spreekt de beroemde orkestleider André Rieu zijn steun uit voor VVD-kandidaat Toine Manders.

''Toine zet zich in het Europees Parlement in voor de belangen van artiesten. Daarom steun ik Toine Manders'', meldt Rieu op de site van de Brabantse VVD'er.

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen pakt uit met de openlijke steun van oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

Voetballers

Het Europees Parlement zelf heeft bekende voetballers ingeschakeld om de aandacht te vestigen op de verkiezingen. De Roemeense oud-Ajacied Christian Chivu, de Portugees Luis Figo en de Duitser Oliver Kahn roepen kiezers per webvideo op om naar de stembus te gaan.

CDA-lijstduwer Ria Oomen heeft op haar website steunvideo's van bekende Limburgers zoals VVV-voorzitter Hay Berden en komiek Pierre Cnoops. ''Ria moet van plaats 25 naar plaats 1'', zegt voorzitter Berden.

Steun

Andere partijen zeggen niet actief te zoeken naar bekende namen of er geen belang aan te hechten. In de Verenigde Staten is het vrij normaal dat beroemdheden hun steun uitspreken voor kandidaten. Oprah Winfrey trad nogal eens op bij de campagne van Barack Obama, wat zijn aanhang deed groeien.

Kijk voor meer nieuws rondom de Europese Verkiezingen op onze special