HILVERSUM - De PVV van Geert Wilders lijkt de grootste partij te worden bij de verkiezingen voor het Europees parlement.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van EenVandaag onder 23.000 deelnemers. Van de mensen die in de peiling zeggen te gaan stemmen kiest 21 procent voor de PVV, zo meldt de redactie van het televisieprogramma vrijdag. Dat zijn vierduizend mensen.

Volgens het onderzoek trekt de partij ook dit jaar stemmers weg bij de VVD en het CDA. 23 Procent van de mensen die nu voor de PVV willen kiezen, koos bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 voor de VVD; 17 procent ging toen voor het CDA. 23 Procent stemde toen ook al op de PVV.

Uit de peiling blijkt verder dat de gemiddelde PVV-stemmer een getrouwde man is van ongeveer 48 jaar. Hij heeft geen religieuze overtuiging en woont in een koopwoning in een kleinere stad of een dorp.

Peiling Synovate

De PvdA zakt in de peiling. Als er nu verkiezingen zouden zijn voor het Europees parlement zouden de sociaal democraten drie zetels krijgen van de in totaal vijfentwintig Nederlandse zetels die er straks te verdelen zijn.

Op dit moment zijn er zeven PvdA'ers onder de in totaal zevenentwintig Nederlandse europarlementariërs. De PvdA stond vorige week nog op vier zetels in de peiling.

Dat blijkt uit de Europese politieke barometer van Synovate die vrijdag in het televisieprogramma Nova is gepresenteerd.

Volgens de peiling zou het CDA zeven zetels houden. De VVD heeft er nu vier en zou er drie overhouden. Nieuwkomer PVV zou ook drie europarlementariërs kunnen leveren. GroenLinks, SP en de ChristenUnie/SGP blijven op twee zetels, net zoveel als ze er nu hebben. D66 zou van een, naar twee zetels stijgen.

Opvallend

SP-leider Jan Marijnissen noemde het verlies van de PvdA en de VVD in de peiling opvallend. Hij zei dat hij verwacht had dat de PVV van Geert Wilders hoger in de peilingen stond.

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zei over de drie zetels voor haar partij: ''Laten we het daar maar op houden.'' Over de PVV-stemmers verklaarde de liberale dat dit ''nee-stemmers'' zijn en wat haar betreft zijn ''nee-stemmers geen stemmers.''

Eerder in de uitzending zei Kroes dat mensen gebruik moeten maken van hun stemrecht. ''Wie democraat is en kan stemmen, moet daar gebruik van maken. Anders moet je daarna je kop dicht houden'', verklaarde ze.

Lage opkomst

Kroes deed de uitspraak in een gesprek over de lage opkomstcijfers bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Vorige keer bracht in Nederland ruim 39 procent een stem uit, dit jaar wordt een lager opkomstcijfer voorspelt.

SP-leider Jan Marijnissen zei het met Kroes eens te zijn. Grappend zei hij dat hij zelf voor de invoering van een stemplicht is, maar dat hij zijn partij niet heeft kunnen overtuigen.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen