DEN HAAG - Nederlandse europarlementariërs moeten zich inzetten voor de erkenning van het Nederlandse homohuwelijk in alle lidstaten van de Europese Unie (EU).

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen riep zijn CDA-collega Wim van de Camp vrijdag op om zich daar ook voor in te zetten. Dat deed hij in een openbaar gesprek met Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol in Den Haag.

In veel landen in de Europese Unie wordt het homohuwelijk niet erkend. Als twee getrouwde mannen samen een huisje in Italië kopen, kan dat tot problemen leiden.

Frankrijk

Ook in Frankrijk moeten in Nederland getrouwde homoseksuelen voor de Franse wet scheiden en vervolgens een geregistreerd partnerschap aangaan om hun rechten te kunnen halen.

Dat moet anders. ''In Nederland erkennen wij een huwelijk uit andere EU-landen immers ook,'' aldus Van Baalen.

Volgens Krol leeft Europa erg bij homo's, maar niet bepaald op een positieve manier. Veel homo's zijn volgens hem bang dat de verworvenheden van de Nederlandse homo-emancipatie lijden onder de uitdijende Unie.

In dat opzicht vrezen zij onder meer de uitbreiding van Europa met Turkije, aldus Krol.

Vrijheid van meningsuiting

De plannen van VVD-leider Mark voor een verruiming van de vrijheid van meningsuiting hebben ''voor heel veel onrust'' gezorgd onder homoseksuelen. Dat zei Krol op de bijeenkomst. ''Het had genuanceerder gemoeten.''

Krol zei wel dat hij liever in debat gaat in een Brabantse sportkantine waar mensen de ''meest waanzinnige dingen'' zeggen dan dat hij in Amsterdam-West allochtonen ontmoet die allemaal ''politiek-correct'' hun mond houden. ''Want in die kantine kan ik me met argumenten verdedigen'', aldus Krol.

Geweld

Van Baalen zei vrijdag dat het plan van zijn politiek leider Mark Rutte nog niet meer is ''dan een aanzet tot debat'', eerst binnen de VVD en daarna erbuiten. Van Baalen vreest dat aanzetten tot haat snel overgaat in oproepen tot geweld en wil daarom minder ver gaan dan Rutte.

''Zeggen dat homo's van flatgebouwen gegooid moeten worden is aanzetten tot geweld. Als ze zeggen dat homo's hun zonen verkrachten is dat voor mij ook het aanzetten tot geweld, zeker als een geestelijk leider het zegt'', aldus Van Baalen. Hij wil dat wie dergelijke uitspraken doet, voor de strafrechter wordt gebracht.

Krol is op dit punt liberaler dan Van Baalen. Hij schaart de uitspraak van moslims dat homoseksuelen hun zonen verkrachten onder het kopje haat, niet onder de oproep tot geweld.