DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende roept Nederlanders op om 4 juni naar de stembus te gaan voor de verkiezing van het Europese parlement.

''Maak recht van je democratische mogelijkheden'', zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het is volgens de premier een voorrecht dat het mogelijk is om te stemmen. Ongeacht hoe mensen over de EU denken, is het van belang dat mensen hun stem niet verloren laten gaan, zei hij.

Voorspellingen

Balkenende wilde niet ingaan op voorspellingen over een lage opkomst. Hij waarschuwde voor te snelle conclusies.

Nederland had vorige keer een opkomstpercentage van ruim 39 procent, zei de premier. Dat is hoger dan gemiddeld in Europa. ''Laten we afwachten. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen gaan stemmen.''

Opkomst

De opkomst bij Europese en provinciale statenverkiezingen is altijd lager dan die voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad, erkende Balkenende. Hij wijt de lagere opkomst ook aan de afstand tot Brussel en Straatsburg.

''Europa is niet iets dat wij kennen zoals Den Haag'', zei hij, verwijzend naar het dagelijkse onderdeel van het televisieprogramma Nova. ''Dat is erg jammer.''

De premier hoopt dat dit beeld gelogenstraft zal worden en dat er volgende week een ander beeld ontstaat.

Belang

De laatste jaren is juist de inzet geweest om aan te geven waarom Europa van belang is: versterking van de veiligheid, het werken aan banen en klimaatverandering. Dat zijn onderwerpen die Nederland niet alleen kan oplossen.

De premier zei desgevraagd dat in het kabinet niets te merken is van een oplopende verkiezingskoorts.

Partijpolitiek

Als de verkiezingen dichterbij komen, hebben ministers en staatssecretarissen meer ruimte om partijpolitieke opmerkingen te maken.

Als maar duidelijk is, dat ze dat niet als minister maar als politicus doen.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen