DUBLIN - De Europese verkiezingen van volgende week zullen voor Ierland een grote test zijn. Het zal laten zien hoe groot de steun onder de bevolking voor de EU nu is.

In het najaar houdt Ierland opnieuw een referendum over de invoering van het nieuwe Europese verdrag van Lissabon.

''Een tweede 'nee' zou desastreus zijn voor de internationale reputatie van Ierland en de economische vooruitzichten'', zei minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin. Vorig jaar stemde meer dan 53 procent van de Ieren tegen het nieuwe verdrag.

Vooruitzichten

De vooruitzichten lijken nu echter gunstig. Half mei toonden de peilingen dat 52 procent van de Ierse bevolking nu positief staat tegenover invoering van het verdrag dat de Unie beter bestuurbaar en besluitvaardiger moet maken.

Premier Brian Cowen probeert de burgers te overtuigen van het belang van de EU voor Ierland. De economische crisis heeft het land hard getroffen en Cowen zelf krijgt veel kritiek over zijn aanpak van de crisis.

Fataal

Voor de regering van Cowen zou een tweede 'nee' wel eens fataal kunnen zijn. De prognoses wijzen uit dat nog slechts 10 procent van de bevolking de huidige coalitie steunt. Dat is het laagste percentage sinds het begin van peilingen in 1982.

De Ieren gaan op 5 juni naar de stembus om het Europees Parlement te kiezen.