AMSTERDAM – De PvdA en CDA zijn niet geloofwaardig in de aanpak van de klimaatcrisis en het streven naar een duurzame energievoorziening.

Dat stelt VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Hans van Baalen in een vraaggesprek met NU.nl. Hij noemt de hele discussie over het klimaat 'modieus'.

"Het PvdA en het CDA zitten in het kabinet en zij hebben besloten vier vervuilende kolencentrales te bouwen. Dat is ouderwetse technologie met ouderwets gedonder", aldus van Baalen.

"Tegelijkertijd roepen ze op Europees niveau: duurzaamheid, duurzaamheid. Ik zeg: werk dan aan moderne gascentrales of kerncentrales."

Geen hoofdonderwerp

Voor Van Baalen is de klimaatproblematiek niet een hoofdonderwerp voor de Europese Unie. "Je moet kiezen. Wij kiezen voor de interne markt en voor veiligheid."

De VVD-lijsttrekker vindt dat milieunormen nu teveel belemmerend werken voor het bedrijfsleven.

"Ook ik ben voor strenge Europese milieunormen, maar het moet wel redelijk zijn. Dus een bedrijf als hoogovens, dat het al goed doet, moet niet nog eens extra belast worden."

"De industrie moet het wel kunnen uitvoeren. Als je normen oplegt die de industrie niet kan uitvoeren, moet je kiezen voor een overgangsperiode."

Lees hier het hele interview
Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen