BRUSSEL - De Nederlander Derk-Jan Eppink is een van de twaalf ergste kandidaten voor het Europees Parlement, stelde de Europese sociaaldemocratische partij PES, waartoe de PvdA behoort, donderdag in een brochure.

De voormalige Elsevier-columnist Eppink is kandidaat voor de Vlaamse partij Lijst Dedecker. De Achterhoeker heeft ooit gezegd dat blanke witte mannen de pech hebben dat ze geen minderheidsgroep zijn: ze mogen daarom helaas alleen belasting betalen en hun mond houden.

Eppink staat voor de socialisten daarmee op hetzelfde niveau als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, meermalen aangeklaagd wegens fraude en corruptie.

Op de lijst staat ook een Brit die is veroordeeld wegens ontkenning van de Holocaust en een Spanjaard die de Spaanse dictator Franco steunt.

Flauwekul

Eppink vindt de lijst 'flauwekul', zegt hij in een reactie. ''Ik voer campagne tegen Europese belasting en tegen toetreding van Turkije. Als de socialisten dat vreselijk vinden, moeten ze eens in de spiegel kijken. Dan zullen ze pas iets vreselijks zien.''

Eppink wordt volgende week vrijwel zeker gekozen in het Europees Parlement.