AMSTERDAM – De pro-Europese partij D66 is de grootste onder singles en homo’s. Ook blijkt uit onderzoek dat de opkomst onder alleenstaanden relatief hoog zal zijn.

Singlessite MVlife onderzocht het stemgedrag van de singles. Maar liefst 60 procent van hen zegt te zullen gaan stemmen. In 2004 lag het totale opkomstpercentage op slechts 39,1 procent.

Onder de alleenstaanden geeft 17 procent aan op D66 te gaan stemmen. De partij is daarmee de grootste. GroenLinks (15 procent) en VVD (12 procent) volgen.

Homo

Uit onderzoek van de Gay Krant blijkt dat homo’s ook voor D66 gaan. Ruim 32 procent voelt zich het meest thuis bij de democraten.

Volgens de homokrant is de PVV van Geert Wilders met een opmerkelijke opmars bezig. Het percentage dat aangeeft op die partij te gaan stemmen is in korte tijd gestegen van 10 naar 24 procent.

De christelijke partijen scoren traditioneel slecht onder homoseksuelen. ChristenUnie/SGP haalt minder dan 1 procent van de stemmen binnen. Ook de Partij voor de Dieren (1,8 procent) hoeft weinig van deze groep stemmers te verwachten.