Nederland heeft donderdag 26 Europarlementariërs gekozen die vanaf 1 juli met 725 andere EU-afgevaardigden het nieuwe Europees Parlement vormen. Om meer invloed te kunnen uitoefenen, werken de meeste Nederlandse partijen met andere partijen samen in fracties. Een overzicht.

Vijf CDA: Esther de Lange, Jeroen Lenaers, Wim van de Camp, Lambert van Nistelrooij, Annie Schreijer-Pierik. Zij maken deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij, die vooral bestaat uit christendemocraten.

Vier D66: Sophie in 't Veld, Gerben Jan Gerbrandij, Marietje Schaake, Matthijs van Miltenburg. Zij maken deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

Drie VVD Hans van Baalen, Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga, Jan Huitema. Zij zitten eveneens in de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, net als D66.

Vier PVV: Marcel de Graaff, Vicky Maeijer, Olaf Stuger, Hans Jansen. Zij zitten niet in een fractie, maar hopen die te vormen met het Franse Front National en vijf gelijkgestemde eurofobe partijen uit vijf andere EU-landen.

Drie PvdA: Paul Tang, Agnes Jongerius, Kati Piri. Zij maken deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten.

Twee GroenLinks: Bas Eickhout, Judith Sargentini. Zij zitten in de Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie.

Twee SP: Dennis de Jong, Annemarie Mineur. Doen mee in de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links.

Eén ChristenUnie: Peter van Dalen. Maakt deel uit van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (met de Britse regeringspartij van premier David Cameron).

Eén SGP: Bas Belder. Overweegt de overstap naar de fractie Europese Conservatieven en Hervormers, zit nu nog in de fractie Europa van Vrijheid en Democratie (met de Britse anti-Europapartij UKIP).

Eén voor nieuwkomer Partij voor de Dieren: Anja Hazekamp. De partij is op zoek naar een fractie die groen en eurokritisch is.

Alle uitslagen van de Europese verkiezingen op een rij