De liberale bourgondiër Hans van Baalen is vermoedelijk de bekendste van alle lijsttrekkers. Die bekendheid wil hij gebruiken om zijn Europese VVD-verhaal aan de Nederlandse burger te slijten.

Een verhaal van een Europese Unie dat zich richt op de interne markt, veiligheid en voor de rest alleen het broodnodige.

Eerder liet u zich al gereserveerd uit over de Europese samenwerking. U omschreef Brussel als 'nuttig' en u gaf aan geen 'Brusselaar' te willen worden. Waarom wilt u er toch heen?

"Maar liefst 60 procent van onze regels zijn afkomstig uit Brussel. Daarom moet je als partij je sterkste Kamerleden daarnaartoe sturen. Dus om de Nederlandse belangen te controleren."

Maar het werken in Brussel speelt zich vooral af in de luwte. Gaat u de levendigheid van het Binnenhof niet missen?

"Ik zal ongetwijfeld de Tweede Kamer gaan missen. Als er crisis is ruik je er de wildebeestengeur. Dat is fantastisch. De regering tegen de oppositie. Dat is prachtig theater, maar eerlijk theater. Daar leeft de democratie."

"In Brussel en Straatsburg is het meer een technisch debat, maar wel heel belangrijk. Het mist de ziel en het leeft niet in de harten van de burgers."

"Van de 785 Europarlementariërs denk ik niet dat iemand op straat er eentje kan noemen."

U wilt geen Brusselaar worden, maar het werk in Brussel is wel belangrijk, zegt u. Waarom dan?

"Ik ga als lobbyist namens Nederland. Voorbeeld: wij zijn een echt transportland, maar de vrije markt is nog steeds niet optimaal."

"Ik heb een pact gesloten met de haven van Rotterdam. Ik heb toegezegd om daar in september langs te komen met alle Nederlandse Europarlementariërs."

"Met hen wil ik bespreken wat we de komende vijf jaar voor de haven kunnen doen. Want, wat goed is voor de Rotterdamse haven is goed voor Nederland en onze economie."

Toch klinkt 'nuttig' wel erg vrijblijvend en denigrerend.

"Het betekent vooral: geen onzin verkopen. Je hoort onredelijk rechts zeggen dat we de Europese samenwerking moeten afschaffen. Dan groeit er gras op de kade van Rotterdam."

"Onredelijk is ook zeggen: alles moet via Brussel lopen. Het D66-standpunt. Ik ben heel praktisch. De interne markt levert 32 miljard extra aan nationaal inkomen op. Dat moeten we uitbreiden. Voor de rest: geen rimram, geen fratsen, geen onzin."

"Voor de rest moeten de lidstaten zoveel mogelijk zelf regelen. Dat is beter dan wanneer alles in Brussel wordt bepaald en de mensen er niks mee hebben. Meer Europees Parlement leidt tot minder democratie."

Dat is het gemopper dat we ook horen van de eurosceptische partijen. Brussel wil teveel. Wat gaat u daartegen doen?

"De EU moet zich concentreren op de banen en op veiligheid. Dan zal de gemiddelde Europese burger zeggen: heel goed dat Europa er is. Als je je met onzin gaat bezighouden, dan haken de burgers af."

"Stel doelen, dan kunnen mensen je over vijf jaar afrekenen. Dan is de bevolking niet eurosceptisch maar realistisch."

Jullie willen ook de gezondheidszorg Europees vermarkten. Waarom is dat wenselijk?

"Als ik in Maastricht op een wachtlijst kom, terwijl ik in Aken zo behandeld kan worden, dan moet ik naar daarheen kunnen. Of als ze in een Londen een specialistische behandeling hebben wil ik daar ook heen kunnen."

Maar dan komt iedereen straks onze wachtlijsten bevolken, omdat de kwaliteitsstandaard hier hoger ligt dan in Roemenië.

 "Daar moet je afspraken over maken."

Dat is toch een vorm van protectionisme?

"Nee, een ziekenhuis dat zich specialiseert kan er baat bij hebben als er mensen van buiten komen. Soms heeft een ziekenhuis, en dat klinkt gek, een gebrek aan patiënten."

Hypothese: stel dat een bepaalde transplantatie kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis in Nieuwegein. Dan willen we toch niet dat daar een hele groep EU-inwoners op afkomt, waardoor wij op een wachtlijst komen te staan?

"De gezondheidszorg zal nooit zo'n vrije markt zijn als de markt van auto's. Dus in Nieuwegein zal je zien dat eerst de Nederlandse verzekerden er terecht kunnen."

Roemenen komen dus niet op dezelfde lijst?

"Ik denk het niet. Maar laten we het niet als probleem zien. Het is alleen maar voordelig als wij terecht kunnen in ziekenhuizen in België en Duitsland waar geen wachtlijsten zijn."

Duurzaamheid is overal een topissue. Bij jullie minder. Hoe komt dat?

"Je moet kiezen. Wij kiezen voor de interne markt en voor veiligheid. Wij hebben ook hele goede ministers van milieu gehad. Dus als we willen kunnen we prima milieubeleid voeren."

"Maar al dat gedoe over het milieu, ik vind het ook wel heel modieus. Het PvdA en het CDA zitten in het kabinet en zij hebben besloten vier vervuilende kolencentrales te bouwen. Dat is ouderwetse technologie met ouderwets gedonder."

"Tegelijkertijd roepen ze op Europees niveau: duurzaamheid, duurzaamheid. Ik zeg: werk dan aan moderne gascentrales of kerncentrales."

U noemt het modieus, maar het is toch wel een belangrijk probleem?

"Ik ga geen tranentrekkend verhaal houden zoals de PvdA doet."

"Ook ik ben voor strenge Europese milieunormen, maar het moet wel redelijk zijn. Dus een bedrijf als hoogovens, dat het al goed doet, moet niet nog eens extra belast worden."

"De industrie moet het wel kunnen uitvoeren. Als je normen oplegt die de industrie niet kan uitvoeren, moet je kiezen voor een overgangsperiode."

Hans van Baalen