Waar de meeste europolitici vrij snel hun geluk elders zoeken is D66'er Sophie in 't Veld de enige die vijf jaar na dato opnieuw de lijst trekt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Waarom wilt u nog een keer?

"De Europese Unie zit in een cruciale fase, namelijk in de overgang naar een politiek Europa."

De herverkiezing van In 't Veld geeft aan dat de Democraten Europa serieus nemen. Sterker nog, ze staan bekend als de meest pro-Europese partij.

"Wij zijn de enige die zich uitspreekt voor een sterk en slagvaardig Europa."

Dat betekent dus verregaande macht voor Brussel?

"Mensen verwachten dat de Europese Unie de economische crisis en het klimaatprobleem oplost en ons ook nog beschermt tegen terroristen."

"Wij zijn de enige die zeggen dat Europa dan ook de bevoegdheid moet hebben om dat te doen."

Is de superstaat dan het ultieme doel?

"Iedereen noemt dat altijd, maar ik weet niet precies wat het is."

"Kijk naar wat we de afgelopen zestig jaar door samenwerking en vertrouwen hebben geschapen. Een continent waarbij de kwaliteit van leven het beste is van de hele wereld."

"Als je kijkt naar de uitdagingen voor de 21e eeuw hebben we een sterk en slagvaardig Europa nodig."

Waar zijn mensen, en politici, dan precies bang voor?

"Mensen denken dat Europa een soort eenheidsworst wordt. Dat is natuurlijk niet het geval. Nederlanders hebben onderling ook weleens verschillende opvattingen. Binnen de EU geldt dat net zo."

"Europa moet een gemeenschap van waarden zijn, waarbij kan worden onderhandeld over bijvoorbeeld melkquota. Maar niet over grondrechten."

Is de EU inderdaad al een unie van waarden? In Polen worden de homorechten minder gerespecteerd dan hier.

"Dat kan je dus niet zeggen. Binnen Nederland zijn er ook mensen die het homohuwelijk iets verschrikkelijks vinden. Daarentegen zijn er in Polen vast genoeg mensen die zeggen dat ze het prima vinden."

"Als je een Europa hebt met open grenzen moet je dus ook gezamenlijk je waarden vaststellen. Is dat makkelijk? Nee. Maar wel ontzettend de moeite waard."

Uit onderzoek blijkt nog steeds dat mensen niet positief staan tegenover de Europese Unie. Wat is daar tegen te doen?

"Er wordt nogal vaak vergeten dat 38 procent van de mensen 'ja' hebben gestemd bij het referendum voor de Europese grondwet. Die mensen moeten ook een stem hebben."

"En van die 61 procent die tegen was is ook lang niet iedereen tegen Europa."

"We moeten verantwoordelijkheid nemen voor onze keuzes. Als wij zeggen dat we een hoge levensstandaard willen met welvaart, vrijheid en een schoon milieu, dan kan je dat niet meer nationaal aanpakken."

Jullie willen dus doorpakken. Maar het referendum heeft aangegeven dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden.

"Weet je wat snel gaat? De klimaatverandering, opkomst van het terrorisme en de ontwikkeling van China. De wereld draait door."

"De reden dat veel mensen een pas op de plaats willen maken is dat we leven in de greep van de angst."

"Wij willen juist dat we als Europa laten zien dat we weer ambitie hebben en zelfvertrouwen uitstralen. Kijk naar de positieve boodschap van Obama in de VS. Dat kunnen wij ook in Europa."

Jullie willen Europa democratiseren. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de veto's. Waarom is dat wenselijk?

"Iedereen denkt dat je met veto's macht hebt, maar je kan alleen maar dingen blokkeren. Als je met 27 vrienden met vetorecht wilt afspreken naar welke film je gaat dan kom je er niet uit."

"Veto's verlammen Europa. Alleen criminelen hebben er baat bij dat Europa geen adequaat antwoord kan geven."

Landen zijn huiverig met het weggeven van macht aan Brussel. Dan hebben ze de touwtjes straks niet meer in eigen handen.

"Dat is precies het punt. Europa is niet de optelsom van 27 keer het nationaal belang. Ieder land heeft wel een stokpaardje."

"Maar de vraag is wat we als Europeanen willen. Willen wij die welvaart, een schoon milieu en veiligheid dan zullen we Europa moeten versterken."

Maar wij willen toch ook niet dat Brussel komt aan ons liberale drugsbeleid?

"Brussel zijn wij zelf. De EU is geen aparte entiteit. Iedereen heeft zijn eigen beleid waar het aan hecht. Het is al zestig jaar gebruikelijk dat je dat zoveel mogelijk intact laat."

"Ik denk dat we niet zo bang hoeven te zijn dat de EU aan ons drugsbeleid komt. Het enige gevaar voor ons drugsbeleid is een kabinet met CDA en ChristenUnie. En niet Brussel."

Sophie in 't Veld