Van Judith Sargentini wisten alleen Amsterdammers het bestaan af. Ze was fractievoorzitter van GroenLinks in de hoofdstedelijke gemeenteraad. Nu wil ze Europa warm maken voor de 'Green Deal'.

Traditiegetrouw maakt GroenLinks zich zorgen om de aarde. De actuele energiecrisis, klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis maken de boodschap om verantwoord met het milieu om te gaan extra urgent.

De rode draad van het verkiezingsprogramma is de Green Deal, waarmee de partij de economische crisis op groene wijze te lijf wil gaan.

Wat is de kern van de Green Deal-aanpak?

"Investeren in duurzame productie en duurzame industrie. Om te beginnen met zonne- en windenergie. We willen een elektrisch grid over heel Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten."

"We kunnen dan zonne-energie uit de Sahara halen. Waterkracht uit het noorden. Op die manier kunnen we Europa van olie, gas en kolen verlossen en volledig overstappen naar duurzame energie."

Uitstekend voor het milieu, maar hoe los je er de economische crisis mee op?

"We hebben uitgerekend dat het overstappen naar duurzame energie twee miljoen banen in Europa oplevert. Ook dat is onderdeel van de Green Deal. Het neerzetten van een enkele windmolen betekent werk voor zeven mensen."

"Daarnaast moet groene innovatie nog eens drie miljoen banen opleveren. Bijvoorbeeld door het isoleren van woningen en het ontwikkelen van elektrische auto's."

"Merkel en Sarkozy willen Europees geld investeren in de traditionele autoproducenten. Dat is investeren in een ouderwetse industrie."

"Over een tijdje lopen we daar dus verschrikkelijk mee achter."

Maar dat protectionisme komt ook ergens vandaan. Sarkozy wil dat de Fransen hun baan behouden.

"Dat is emotie, eerder dan dat het waar is. Ik vind het niet belangrijk of iemand bij Renault blijft werken. Wel dat iemand een baan heeft."

"Zo iemand kunnen we een nieuwe baan geven in wind- of zonne-energie. Daar kan je met je technische skills ook je brood mee verdienen."

Hoe is het gesteld met de bewustwording van Brussel op het onderwerp klimaat en duurzaamheid? Voldoende?

"Niet genoeg, maar wel een stuk beter dan de Nederlandse regering. Was het niet voor Europa dan had dit kabinet bijna niks gedaan."

"Het terugdringen van het autoverkeer is een vijfde van de uitstoot in Nederland, maar daar doet minister Eurlings niets aan."

"De onderhandelingen voor een nieuw klimaatverdrag komen eraan. Als we inzetten op 20 procent CO2-reductie in 2020 gaan we de wereld niet winnen. Dat moet 30, misschien wel 40 procent worden."

Jullie willen dat de consument 'anders gaat consumeren'. Waarom?

"Wij houden geen pleidooi dat het leven soberheid troef moet zijn. Maar je mag best wat bewuster consumeren."

"Kwalitatief leven is meer dan eeuwig overal naartoe vliegen en altijd iets nieuws willen kopen. Vlees is bijvoorbeeld een enorme bron van CO2-uitstoot. "

"We snappen heel goed dat mensen graag op vakantie gaan en een stukje vlees eten. Dat doen we zelf ook. Maar het gaat er wel om hoe bewust je dat doet."

Mensen zijn wel gewend geraakt aan een bepaalde manier van leven.

"Maar jouw moeder heeft jou toch ook verteld dat je de kraan moest dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. En dat je de deur moet dichtdoen omdat je niet voor de buitenwereld stookt."

Dus straks geen keus meer uit honderd verschillende soorten vlees?

"Het gaat er niet om hoeveel er in de schappen ligt. Het gaat erom hoe bewust je ermee omgaat en hoeveel je ervoor wilt betalen. De kiloknaller is te goedkoop. Daarbij zijn de natuurkosten niet doorberekend."

"Wij dringen niemand een vegetarisch dieet op. Ik eet weleens vis, maar ik kijk wel naar welke vis niet overbevist wordt. Het eten van tong en kabeljauw kan nu echt niet."

Maar mensen moeten dus wel meer gaan betalen voor hun speklapje.

"Het is een keuze die je maakt. Maar wel eentje waarbij de overheid kan helpen. Sommige dingen moet je gewoon niet meer goed vinden."

Wat zou de overheid kunnen doen?

"Strakke visquota hanteren. En de bio-industrie: stop daarmee. Dieren worden er ook nog eens ziek van. Laten we de prijs van voedsel normaal maken, die is het nu niet."

Waar wilt u zich verder voor gaan hardmaken de komende vijf jaar?

"Onlangs is de tweede antidiscriminatierichtlijn aangenomen waar mijn voorganger Kathalijne Buitenweg jarenlang voor heeft gestreden."

"Het zorgt ervoor dat gehandicapten en homoseksuelen niet alleen op het werk worden beschermd, maar ook in het dagelijks leven."

"Dat moet nog in alle lidstaten geïmplementeerd worden. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat die landen zich ook echt aan die richtlijn gaan houden."

Blijft het niet moeilijk aantoonbaar of mensen gediscrimineerd worden op bepaalde gronden?

"Tuurlijk, maar tot voor kort was nergens vastgelegd dat een huisbaas geen huurders mag weigeren op basis van hun geaardheid. Dankzij deze richtlijn zijn de rechten van homo's en gehandicapten beschermd."

Judith Sargentini