De Duitse politicus Armin Laschet heeft tijdens een persconferentie in Berlijn gezinspeeld op zijn vertrek als leider van de CDU, maar kondigde niet zoals verwacht zijn ontslag aan. Duitse media meldden kort daarvoor dat Laschet zijn functie zou neerleggen als gevolg van de verkiezingsnederlaag van zijn partij.

De christendemocratische CDU en zusterpartij CSU leden onder leiding van Laschet een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 26 september. Hij vindt dat de CDU toe is aan een reorganisatie en nieuwe mensen nodig heeft aan de top. De politicus zal een datum voorstellen voor een partijcongres om "de personele kwesties aan te pakken".

Laschet werd binnen de christendemocraten aanwezen als de opvolger van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Hij versloeg CSU-leider Markus Söder in de strijd om het kanselierschap, maar wist niet genoeg kiezers achter zich te krijgen om het conservatieve blok te verzekeren van een nieuwe termijn in de regering.

Sterker nog, onder zijn leiding behaalde de partij het slechtste resultaat in haar geschiedenis: de huidige regeringspartij kreeg slechts 24,1 procent van de stemmen. De centrumlinkse partij SPD won de Duitse verkiezingen.

Het verlies van de CDU zou mede zijn veroorzaakt door de impopulariteit van Laschet. Hij werd in de aanloop naar de verkiezing achtervolgd door schandalen. Zo lag Laschet onder vuur omdat hij aan het lachen was tijdens een toespraak van de president in een door overstromingen getroffen gebied.

Na de uitkomst bleef Laschet volhouden aan zijn wens een regering te vormen. Hij probeerde, net als de SPD, de twee kleinere partijen De Groenen en FDP voor zich te winnen. Zowel de CDU als de SPD hebben deze partijen nodig om zonder elkaar toch een meerderheid te kunnen vormen in de Duitse Bondsdag.

Correctie: NU.nl schreef eerder dat Laschet op zou stappen, maar dat bleek nu niet het geval te zijn. Dit is aangepast.