Olaf Scholz (SPD) wordt mogelijk de opvolger van bondskanselier Angela Merkel, zo blijkt zondag uit een prognose van de Duitse verkiezingen. Met 25,8 procent van de stemmen lijken de sociaaldemocraten volgens ZDF de grootste geworden, gevolgd door de CDU/CSU met 24,1 procent en de Groenen met 14,6 procent.

Het is dus nog wel even spannend. Wel is duidelijk dat SPD de grote winnaar is, aangezien die partij er veel zetels bijkrijgt. CDU/CSU verliest er juist een hoop.

Scholz heeft verheugd gereageerd op de exitpolls. Volgens hem wil een groot deel van de kiezers dat hij de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt, zo zei hij ruim een uur na het sluiten van de stembussen.

CDU/CSU-leider Armin Laschet wil ondanks het verwachte teleurstellende verkiezingsresultaat toch een regering vormen, zei hij zondag op een partijbijeenkomst. Laschet zei dat een stem op zijn partij een stem tegen een door links geleide regering is.

Rechts-populistische AfD grootste in Thüringen en Saksen

In de oostelijke deelstaten Thüringen en Saksen is de rechts-populistische AfD de grootste partij, na een eerste telling van de stemmen. In Thüringen kreeg de partij 24 procent van de stemmen. De SPD kreeg daar 23,4 procent en de CDU 16,9 procent van de stemmen.

Ook in Saksen hebben de rechts-populisten de meeste stemmen van alle partijen binnengehaald en zijn ze net als in 2017 de grootste. Vier jaar geleden behaalde AfD daar 27 procent, nu was de partij goed voor 24,6 procent van de stemmen.

De AfD behaalt volgens prognoses landelijk gezien tussen de 10 en 11 procent van de stemmen.

Mogelijk lange onderhandelingen voor de boeg

Nu ook verschillende andere kleinere partijen het goed doen, zullen de onderhandelingen om een ​​levensvatbare coalitie te vormen waarschijnlijk lang duren. De gedachten gaan dan ook al terug naar 2017, toen het Duitsland vijf en een halve maand kostte om een nieuwe regering te vormen.

Het meest voor de hand ligt een coalitie van de SPD, De Groenen en de liberale FDP, de voorkeur van SPD-leider Scholz, ervan uitgaande dat de sociaaldemocraten hun voorspelde voorsprong vasthouden. De liberalen zouden echter het liefst met de CDU/CSU in de regering stappen.

Zondag om 8.00 uur openden de stembureaus. Zo'n 60,4 miljoen kiezers mochten beslissen welke partij het voor het zeggen krijgt in het EU-land met de meeste inwoners en de grootste economie.

De opkomst bij verkiezingen is iets hoger dan vier jaar geleden. Volgens ZDF heeft 77 procent van de kiezers een stem uitgebracht. In 2017 was dit 76,2 procent. Vanwege de coronacrisis hebben waarschijnlijk meer mensen deze verkiezingen per post gestemd. De kiesraad schatte onlangs dat aantal op meer dan 40 procent van de kiezers, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Olaf Scholz (SPD) reageert op prognose Duitse verkiezingen
24
Olaf Scholz (SPD) reageert op prognose Duitse verkiezingen

Scholz is huidig vicekanselier

Scholz is de huidige minister van Financiën en vicekanselier. Mede door hem zijn de kaarten heel anders geschud voor de SPD dan bij de desastreus verlopen verkiezingen van 2017. Landelijk is hij het gezicht geworden van de grootschalige steunmaatregelen voor de Duitse economie tijdens de coronacrisis.

Scholz ging in 1998 de landelijke politiek in als parlementariër. In 2007 werd hij tijdens het eerste kabinet van Merkel aangesteld als minister van Arbeid en Sociale Zaken. Vier jaar later vertrok hij naar Hamburg, waar hij burgemeester werd. Hij kreeg daar onder meer te maken met gewelddadige rellen van extreemlinkse activisten tijdens een G20-top.

Na zijn kandidaatstelling kondigde Scholz aan dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. De oud-burgemeester ziet een samenwerking met de progressievere partij Die Grünen wel zitten. Tegenwoordig woont Scholz in Potsdam in de deelstaat Brandenburg, waar zijn vrouw Britta Ernst minister van Onderwijs is.