In Duitsland zijn zondag om 8.00 uur de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Die luiden het einde van de regeringsperiode van bondskanselier Angela Merkel in. Zo'n 60,4 miljoen kiezers mogen beslissen welke partij het voor het zeggen krijgt in het EU-land met de meeste inwoners en de grootste economie.

Aan de verkiezingen doen 47 partijen mee. Volgens Duitse media is dat het grootste aantal deelnemende partijen sinds de hereniging van Duitsland. Daarnaast is 33 procent van de kandidaten een vrouw en dat is eveneens een record.

De twee kandidaten die de grootste kans hebben om scheidend bondskanselier Merkel op te volgen, zijn evenwel mannen. Haar partijgenoot Armin Laschet, de CDU-leider en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, en minister van Financiën Olaf Scholz van de centrumlinkse SPD gaan met hun partijen aan kop in de peilingen.

De opkomst bij verkiezingen is in Duitsland doorgaans hoger dan in andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie op een recordaantal poststemmen gerekend.

Duitsers kunnen tot 18.00 uur stemmen. Direct daarna worden exitpolls verwacht. De SPD ging kort voor de verkiezing nog nipt aan kop in de peilingen, maar het conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU was de partij tot enkele procentpunten genaderd.

De winnaar krijgt naar verwachting niet genoeg zetels om alleen te kunnen regeren. Dit betekent dat met minstens één en waarschijnlijk twee andere politieke partijen een coalitie gevormd moet worden.

Waarom het voor Nederland belangrijk is wie Merkel opvolgt
161
Waarom het voor Nederland belangrijk is wie Merkel opvolgt

Stemlokalen voorbereid op mondkapjesweigeraars

Gemeenten in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen houden rekening met mensen die zonder mondkapje komen stemmen. Zo krijgen mensen die hun mond en neus niet willen bedekken in Keulen de mogelijkheid om buiten hun stem uit te brengen, melden Duitse media.

In Noordrijn-Westfalen is vastgelegd dat mensen in stembureaus in principe een medisch mondkapje moeten dragen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De autoriteiten in de deelstaat benadrukken echter ook dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om een stem uit te brengen.

Gemeenten kiezen voor uiteenlopende oplossingen om dat beleid uit te voeren. In Essen kan een stemlokaal bijvoorbeeld worden leeggemaakt, zodat iemand zonder mondkapje er kan stemmen. De ruimte wordt daarna geventileerd en gedesinfecteerd. In Aken en Duisburg kunnen kiezers bij het stembureau een mondkapje krijgen.