De Amerikaanse presidentsrace gaat aan Democratische zijde officieel tussen twee personen. De derde kandidaat, de vrijwel onzichtbare Hawaïaanse afgevaardigde Tulsi Gabbard, kondigde donderdag het einde van haar campagne aan.

De race gaat nu officieel alleen nog tussen Joe Biden en Bernie Sanders. Gabbard wist geen rol van betekenis te spelen tijdens de campagne.

De afgevaardigde uit Hawaï won tijdens de voorverkiezingen tot nu toe slechts twee gedelegeerden, beide uit Amerikaans-Samoa, haar geboorteplek.

Ze sprak donderdag haar steun uit voor oud-vicepresident Joe Biden, die op koers ligt om zijn enige overgebleven tegenstander, de socialistische Bernie Sanders, te verslaan.

"Hoewel ik het niet op elk front met de vicepresident eens ben, weet ik dat hij een goed hart heeft en wordt gemotiveerd door zijn liefde voor ons land en het Amerikaanse volk", zei ze in een verklaring per mail.

Omstreden vanwege buitenlandbeleid

Gabbard is een Irakveteraan, die tijdens de campagne vooral in het nieuws kwam vanwege strubbelingen. Ze beschuldigde de Democratische Partij ervan de voorverkiezingen te hebben gemanipuleerd en dreigde met een boycot op debatten.

Ook haar standpunten op het gebied van buitenlandbeleid waren omstreden: Gabbard levert regelmatig harde kritiek op Israël, steunt de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi en ging op bezoek bij dictators Bashar Al Assad in Syrië en Abdel Fattah Al Sisi in Egypte.

Ze kreeg vooral steun van alt-right, witte nationalisten, Russische staatsnieuwsmedia en de libertaire beweging en kwam na november niet meer in aanmerking voor deelname aan de debatten.