Na een week van formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is het nog onzeker of de partijen er samen gaan uitkomen om een kabinet te vormen. 

"Er is totaal geen zicht op een uitkomst op welk onderwerp dan ook. In die fase zitten we nog helemaal niet", zegt informateur Edith Schippers donderdagavond tijdens een persconferentie.

Ze benadrukt dat de gesprekken net een week oud zijn en dat pas acht onderwerpen, waaronder financiën en het klimaat aan de orde zijn geweest. "Er is nog geen onderwerp afgetikt", aldus Schippers. Eerst wordt gezocht naar "een gezamenlijk fundament".

Donderdagavond ging Schippers bij koning Willem-Alexander langs om hem bij te praten over de informatie.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Verschillen

Schippers benoemt de verschillen tussen de partijen donderdag opnieuw. Dat gegeven werd al meerdere keren door de fractievoorzitters benadrukt. GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg zich af of zinvolle gesprekken in dit gezelschap überhaupt mogelijk zijn.

De manier van overleggen is daarom "onorthodox", aldus Schippers. Er worden geen lijstjes met harde eisen als vertrekpunt genomen.

Geen inkijk

Meer inkijk in de gesprekken die fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) samen met hun secondanten hebben, wordt niet gegeven. 

Ook niet wat de belangrijkste struikelblokken zijn, want die worden anders alleen maar groter. Zelfs wie welke deskundige heeft uitgenodigd in de afgelopen dagen moet geheim blijven.

"Het is een intensief proces", wil Schippers er alleen over kwijt. "Het kan wel weken duren zo", zei Rutte woensdag.

Schippers: 'Formatie is een intensief proces dat veel tijd kost'
Schippers: 'Formatie is een intensief proces dat veel tijd kost'