GroenLinks-leider Jesse Klaver vraagt zich af of een zinvol gesprek met VVD, CDA, en D66 waar verkenner Edith Schippers hem voor heeft uitgenodigd mogelijk is. 

Tegelijkertijd wil de GroenLinks-leider de mogelijkheid tot samenwerken met deze drie partijen serieus onderzoeken. "Want verandering is ons menens", aldus Klaver.

Het halen van de klimaatdoelen van Parijs, het aanpakken van inkomensongelijkheid en een humaan vluchtelingenbeleid in lijn met internationale verdragen doet GroenLinks geen greintje aan af, schrijft Klaver woensdag aan zijn achterban.

"Ik ben zeer benieuwd of hierover überhaupt een zinvol gesprek mogelijk is met de VVD, het CDA en D66", aldus Klaver. 

Dat verhoudt zich moeizaam met de standpunten uit het VVD-programma over deze onderwerpen. "Laten we eerlijk zijn, de verschillen tussen onze partijen zijn erg groot", zegt Klaver daarover.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Afspraak

Verkenner Schippers besloot na haar verkenningsronde van maandag langs alle dertien lijsttrekkers als eerste met VVD, CDA, D66 en GroenLinks om tafel zitten. Dinsdag sprak ze de vier partijleiders individueel.

Voor donderdag staat een gezamenlijke afspraak gepland. Er wordt dan nog niet op inhoudelijke punten onderhandeld. Er wordt in eerste instantie gekeken of de partijen tot een zinvol gesprek kunnen komen.

Klaver maakte al duidelijk dat de verschillen op de eerder genoemde thema's "mega groot" zijn. Vandaag onderstreept hij die boodschap naar zijn achterban.

Winnaars

GroenLinks behaalde veertien zetels en is daarmee één van de grote winnaars van de verkiezingen. Ook D66 en CDA staan er beter voor en zitten met beide negentien zetels bovendien steviger aan de onderhandelingstafel.

De VVD verloor acht zetels, maar is met 33 nog wel de grootste partij en mag als eerst het initiatief nemen. De ChristenUnie wordt als mogelijke regeringspartner gezien als GroenLinks definitief afhaakt.

GroenLinks wil het liefst een progressief-christelijke variant die bestaat uit CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie, maar die route is vooralsnog onbegaanbaar. Het CDA wil niet en de PvdA voelt zich na het desastreuse verlies niet direct geroepen om het land opnieuw te besturen.