Verkenner Edith Schippers heeft meer tijd nodig om in kaart te brengen welke partijen een regering zouden kunnen vormen. Ze heeft de Tweede Kamer dinsdag een week respijt gevraagd.

Schippers zou de Kamer eigenlijk woensdag verslag uitbrengen. Kamervoorzitter Khadija Arib stelt de Kamer, na overleg met de partijleiders, nu voor het debat over haar rapport en over de verkiezingsuitslag te verschuiven naar volgende week woensdag.

Verkenner Schippers heeft haar planning voor de komende dagen bekend gemaakt: woensdag ontvangt ze Geert Wilders (PVV), donderdag Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol en diezelfde dag "voor een verdiepende verkenning een gezamenlijk overleg" Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Schippers ontving maandag de lijsttrekkers van alle partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zetels hebben behaald.

Dinsdag sprak ze verder met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de regeringscoalitie die het eerst in aanmerking lijkt te komen. Maar voor zo'n coalitie zijn nog tal van obstakels. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de verschillen tussen zijn partij en de VVD dinsdag ''megagroot''.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?