
Opkomst verkiezingen met 81,9 procent hoogste in 30 jaar
De opkomst van 15 maart is de hoogste opkomst sinds 1986.
De Kiesraad kwam ook met de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Die wijkt niet af van wat al bekend was. De VVD blijft, ondanks 8 zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.
CDA gaat van dertien naar negentien. D66 wordt even groot door een winst van zeven zetels. GroenLinks (plus tien) en SP (min één) komen beide op veertien zetels, maar GroenLinks kreeg bijna 4000 stemmen meer en mag zich daardoor de grootste partij op links noemen.
De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw.

De opvallendste cijfers van de verkiezingsuitslag
Restzetel
De VVD, de grootste partij, kreeg twee zogeheten restzetels. PVV, CDA, D66, PvdA en Partij voor de Dieren kregen ieder één restzetel.
De Kiesraad constateerde dat niet alles goed is verlopen. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, aldus de Kiesraad.
Nieuwe Kamerleden
Bijna de helft van de 150-koppige Tweede Kamer die donderdag aantreedt is nieuw. De op 15 maart gekozen Kamer telt 71 nieuwe leden, maakte Kamervoorzitter Khadija Arib dinsdag bekend. Sinds de tumultueuze verkiezingen van 2002 waren er niet meer zoveel nieuwelingen.
Onder anderen een van de langstzittende Kamerleden, Harry van Bommel van de SP, maakt plaats. Ook Angelien Eijsink (PvdA), voormalig Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD), Sharon Gesthuizen (SP), Fred Teeven (VVD), Jan Vos (PvdA) en Ton Elias (VVD) komen niet terug.
SGP-voorman Kees van der Staaij is de nestor van de nieuwe Kamer. PVV-leider Geert Wilders en Arib (PvdA) zelf volgen hem op de voet.
Vijf nieuwe Kamerleden komen over uit de Eerste Kamer. Liefst vier van hen zijn van PVV-huize: Gidi Markuszower, Danai van Weerdenburg, Gabriëlle Popken en Alexander Kops. 50PLUS-senator Martin van Rooijen verruilt de Eerste Kamer ook voor de Tweede Kamer. Van Rooijen had in de jaren zeventig al eens zitting in de Kamer, maar toen was hij nog CDA'er.