Verkenner Edith Schippers praat dinsdag met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks door over de vorming van een nieuwe regering. 

Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als motorblok gelden.

Schippers ontving maandag de gekozen lijsttrekkers van alle dertien politieke partijen om hun advies voor de kabinetsformatie aan te horen. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid.

VVD-leider Mark Rutte zegt een voorkeur te hebben voor een kabinet waar in ieder geval de VVD, CDA en D66 zitting nemen.

Pechtold

Alexander Pechtold (D66) heeft een voorkeur voor GroenLinks als vierde partij naast de VVD, CDA en D66. "De grootste partij en de grootste winnaars van de verkiezingen", zei hij na afloop van zijn gesprek met de verkenner.

CDA-leider Sybrand Buma sprak zich nog helemaal niet uit over de coalitie van zijn voorkeur, terwijl Jesse Klaver (GroenLinks) graag eerst nog zou onderzoeken of een 'christelijk-progressief' kabinet mogelijk is.

Rutte legt uit waarom hij met CDA en D66 in kabinet wil
Rutte legt uit waarom hij met CDA en D66 in kabinet wil