PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet niks in de oproep van partijgenoot Ronald Plasterk om de PvdA te laten fuseren met GroenLinks.

"Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen", liet Asscher maandag in een reactie weten.

Plasterk deed het voorstel in de Volkskrant na het monsterverlies van de sociaal-democraten afgelopen verkiezingen. De partij boekte een historisch verlies en ging van 38 naar 9 zetels. 

Plasterk schrijft in de ingezonden brief dat een fusie de enige manier is voor links om de krachten te bundelen zodat er een brede linkse partij kan ontstaan. Het liefst moet de SP zich er ook bij aansluiten, aldus de demissionair minister van Binnenlandse Zaken.

"Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu. In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Plasterk. "Het is organisatorisch een grote klus, vraagt psychologisch het inleveren van oude vormen en gedachten, maar kan ook een enorme hoop positieve energie genereren."

Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft ''met interesse" kennisgenomen van het pleidooi van Plasterk. ''Maar ik laat die discussie vooral bij de PvdA zelf, dat lijkt me beter voor iedereen", aldus Klaver maandag vlak voordat hij het gesprek aanging met verkenner Edith Schippers over de volgende regering.

Klaver denkt niet dat het de laatste keer is geweest dat de mogelijkheid van een groot links blok wordt geopperd.

GroenLinks maakt een enorme sprong qua aantal zetels en ging van vier naar veertien. Ook de SP behaalde veertien zetels, maar leverde wel een zetel in ten opzichte van de vorige verkiezingen.

De opvallendste cijfers van de verkiezingsuitslag
De opvallendste cijfers van de verkiezingsuitslag

Spekman

PvdA-voorzitter Hans Spekman maakte vrijdag bekend dat hij vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag in oktober zal opstappen. Asscher mag wel aanblijven als partijleider van de PvdA. De leden van de partij spraken zaterdag hun vertrouwen in hem uit. Plasterk keert niet meer terug in de Kamer.

De achterban van de partij liet wel weten dat de PvdA niet mag deelnemen aan een nieuwe regering. De leden willen zelfs geen deel uitmaken van een eventueel links kabinet. Asscher vindt dat het niet voor de hand ligt dat zijn partij weer gaat meeregeren, maar hij gooide de deur niet meteen helemaal dicht.