Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb pleit voor een andere manier om een partijleider te kiezen. ''Ik vind zo'n verkiezing niet de goede manier om een partijleider te kiezen."

Liveblog: Tweede Kamerverkiezingen

"Dat je dan andere kandidaten moet afvallen. Die manier van verkiezing moet heroverwogen worden'', zegt hij in een interview op de website van het Centrum voor Lokaal Bestuur, de bestuurdersvereniging van de partij.

Onder leiding van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher boekten de sociaal-democraten een historische nederlaag. Het verlies van 29 zetels gaat de boeken in als de grootste verkiezingsnederlaag ooit in de parlementaire geschiedenis.

Als oorzaken van het historische verlies van zijn partij noemt de burgemeester onder meer dat die ''onvoldoende met de tijdgeest mee is gegaan'' en ''misschien te ver is gegaan'' met bezuinigen. Daarnaast wordt volgens hem ''het adagium 'eerlijk delen' waar de PvdA mee groot is geworden, niet meer gedeeld''.

Strijd

De populaire burgervader van Rotterdam werd in aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA vaak genoemd als mogelijke leider. Voorwaarde was dat Aboutaleb zich in de strijd tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zou gooien.

Hij benadrukte echter telkens dat hij burgemeester wilde blijven en niet van plan was aan de interne strijd mee te doen. Op de vraag hoe hij zijn eigen rol de komende tijd ziet, antwoordt hij: ''Ik weet het niet. Ik ben altijd beschikbaar voor overleg en dialoog.'' 

Asscher

Asscher heeft aangegeven door te zullen gaan als PvdA-leider. "Een fatsoenlijke samenleving blijft mijn anker, mijn kompas en worden door miljoenen andere Nederlanders gesteund, ook al hebben ze niet op ons gestemd", zei hij woensdagavond.

Partijvoorzitter Hans Spekman, de man die met het idee van een interne lijsttrekkersstrijd kwam, is niet van plan zelf het veld te ruimen. "Daar gaan de leden over", aldus de voorzitter.

Asscher spreekt van 'bittere verkiezingsavond'
Asscher spreekt van 'bittere verkiezingsavond'