VVD'er Edith Schippers gaat als verkenner gesprekken voeren met politieke partijen om te onderzoeken welke coalities er mogelijk zijn. Haar voordracht door de VVD heeft de unanieme steun van lijsttrekkers.

Liveblog: Tweede Kamerverkiezingen

Dat maakte Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag bekend na het overleg met alle gekozen lijsttrekkers.

Schippers noemt het een "eervolle" taak. Zij heeft de opdracht te onderzoeken welke wensen de partijen hebben en welke mogelijkheden er zijn om een nieuw kabinet te vormen. Een moeilijke klus, zegt ze, maar "er komt altijd wel een oplossing".

Schippers: 'Even adempauze en dan beginnen met verkenning'
Schippers: 'Even adempauze en dan beginnen met verkenning'

Rust

Schippers zal op verzoek van de fractievoorzitters maandag beginnen met de gesprekken. "Iedereen moet eerst even uitrusten. We hebben een ongelooflijke intensieve verkiezingscampagne gehad." "Het is goed om even adem te happen om maandag met frisse moed weer door te gaan."

Verwacht wordt dat de verkenner een week de tijd zal nemen. Nadat Schippers klaar is met de inventarisatie van de coalitie-opties, brengt zij verslag uit aan de Tweede Kamer. Die gaat vervolgens over de bevindingen in debat.

Informateur

De nieuwe Tweede Kamer wijst daarna een of meerdere informateurs aan die met een specifieke opdracht op pad gaan. De informateur onderzoekt welke partijen met elkaar een nieuwe coalitie willen vormen. Op allerlei terreinen, zoals de zorg, belastingen en pensioenen, gaan zij met elkaar in gesprek om te kijken of zij een regeerakkoord kunnen sluiten.

Dit proces kan weken, zo niet maanden duren. Als de partijen er namelijk niet uitkomen met elkaar, geeft de informateur de opdracht terug en wordt er een nieuwe aangesteld.

Oud-informateurs: 'Kabinetsformatie gaat er soms hard aan toe'
Oud-informateurs: 'Kabinetsformatie gaat er soms hard aan toe'