Poster bij stembureau in moskee Amsterdam geen campagnemateriaal

De gemeente Amsterdam heeft woensdagmiddag een stembureau in een Turkse moskee gecontroleerd omdat er mogelijk materiaal met campagne-uitingen zouden hangen. Er werd één poster weggehaald die voor verwarring kon zorgen.

Liveblog: Tweede Kamerverkiezingen

Volgens de Kieswet mogen er in een stembureau geen materialen hangen of activiteiten plaatsvinden die de kiezer kunnen beïnvloeden in het verkiezingsproces.

Het materiaal bleek volgens de Kiesraad niet van invloed op het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. Toch koos de gemeente Amsterdam ervoor de poster te verwijderen.

Die was ''niet strikt in strijd is met de regels, maar had niets te maken met onze verkiezingen. Dat kan verwarring wekken". Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in de gemeenteraad na een vraag van VVD-raadslid Dilan Yesilgöz.

Ambtenaar

Voor het overige werd in de moskee er niets onoirbaars gezien, aldus Van der Laan. Naar de moskee was een ambtenaar gestuurd naar aanleiding van klachten van kiezers op Twitter. Die maakten melding van nationalistische Turkse campagneposters en Turkse vlaggen.

Volgens Van der Laan was er inderdaad sprake van een poster die op 4 meter hoogte hing. Hij heeft de voorzitter van het stembureau gevraagd die weg te halen. Bij de gemeente waren nog geen klachten binnengekomen.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Bekijk hier de verschillende standpunten van politieke partijen.

Tip de redactie