Lijsttrekker Tunahan Kuzu van de politieke partij Denk heeft afgezegd voor het slotdebat van de NOS voor de Tweede Kamerverkiezingen dinsdagavond.

Liveblog: Tweede Kamerverkiezingen

Kuzu wil niet in debat met Jan Roos van VoorNederland (VNL) vanwege uitlatingen die volgens Denk xenofoob en homofoob zouden zijn.

''Eerder bracht hij op een speculatieve wijze het nieuws dat Mark Rutte homo zou zijn. Ook het met minachting spreken over de geaardheid van Tofik Dibi is beneden alle niveau. Door mensen als Regilio Tuur neer te zetten als Zwarte Piet en door de vele stigmatiserende opmerkingen over moslims, draagt hij bij aan een groeiend xenofobisch klimaat in Nederland'', aldus een verklaring van Denk.

Jan Roos noemt Kuzu in een reactie “laf”: “De afgelopen dagen is de  Nederlandse bevolking tot op het bot beledigd, beschimpt. (.) Achterlijke uitspraken van Erdogan. En de enige parlementariër, de heer Kuzu, die geen afstand heeft genomen van deze dictator is nu te laf om in debat te gaan met mij.” Volgens Roos “vlucht en verstopt” Kuzu zich.

Marianne Thieme

Kuzu zou in debat gaan met Roos en Marianne Thieme (PvdD). De NOS laat in een reactie weten dat het debat nu tussen Roos en Thieme zal gaan. Er zal dus geen vervanger voor Kuzu worden gezocht.

Het afzeggen van Denk is opmerkelijk, temeer omdat de loting voor het debat al op 2 februari heeft plaatsgevonden.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS noemt het jammer dat Kuzu niet meedoet. Kuzu zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

​Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Bekijk de standpunten van de verschillende politieke partijen