De stempassen van Nederlanders die in het buitenland wonen moeten op tijd in Nederland zijn, anders telt hun stem niet mee. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor mensen bij wie de stempas te laat of nog niet binnen was, bijvoorbeeld door problemen met de post. 

Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten. De rechtbank heeft alleen laten weten de vordering af te wijzen, een motivatie volgt later pas.

Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66) had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat namens 154 Nederlanders die elders wonen en hun stemdocumenten nog niet hadden ontvangen. Hij vroeg de rechter de termijn op te rekken waarbinnen de stempassen binnen moesten zijn. In een reactie laat hij weten ''verbaasd" te zijn over de uitspraak. ''De bal ligt nu bij de politiek."

Post

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen stemmen via de post, via een volmacht of persoonlijk als ze naar Nederland komen. Ruim 77.000 Nederlanders die elders wonen hebben zich geregistreerd om te mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De meesten willen dat via de post doen.

Nu is het zo geregeld dat de stembiljetten voor die datum binnen moeten zijn in Den Haag of op een van de ambassades die dienst doen als briefstembureau. Keij vroeg de rechtbank om alle stemmen die voor 23 maart binnen zijn met een poststempel van uiterlijk 15 maart, worden meegeteld.

''Dit is geen politiek proces'', benadrukt de D66'er tijdens het kort geding afgelopen dinsdag. ''We weten niet wát de mensen willen stemmen, alleen dát ze willen stemmen."

Regels

De landsadvocaat liet tijdens de zitting weten het een heel slecht idee te vinden om de regels en wetten vlak voor de verkiezingen aan te passen. Daarnaast, betoogde de advocaat van de Nederlandse staat: ''Op dit moment, een week voor de verkiezingen, is al 60 procent van de briefstemmen ontvangen in Den Haag."

Bij de vorige verkiezingen was volgens haar 88 procent van de geregistreerde stemmen op tijd binnen. ''Een aantal mensen heeft toch niet gestemd en een klein deel, zo'n zevenhonderd stemmen, was te laat ontvangen."

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.